Fenyőgyanta elvátolítása

A fenyőgyantát több módszerrel és technológiával el lehet távolítan a fáról. Ezek között vannak idő- és költségigényesebbek, valamint hagyományos megoldások is.

A fenyőgyantát több módszerrel és technológiával el lehet távolítan. Ezek között vannak idő- és költségigényesebbek, valamint hagyományos megoldások is.

Fontos tisztázni azonban, hogy nem mindegy milyen felületről akarjuk eltávolítani a gyantát! Ruháról? Járólapról? Fa felületről?

Fenyőgyanta eltávolítása fáról

Minden esetben azt kell mérlegelni, hogy az adott fa esetében a gyanta eltávolítása mennyi időbe és pénzbe kerül. Ha kisebb felületeken jelentkezik csak a gyanta, akkor szinte minden bizonnyal megéri a javítás. Azonban elképzelhető olyan eset, amikor a gyantatáskákban felgyűlt gyanta mértéke és mennyisége túl magas. Ilyenkor néha a fa cseréje is indokolt lehet.

Mi az a gyantatáska?

A gyantatáska a fa sejtjei közötti, gyantával telt rész. Főként a tűlevelű fáknál fordul elő mint az erdei fenyő vagy a lucfenyő. A fő probléma, hogy a gyantatáskában található gyantával nehéz dolgozni, a szerszámok benne meg tudnak akadni és a felület megmunkálása, az összeenyvezés nehézkessé válik. A másik fő gond viszont az, hogy a gyanta sajnos ragacsos és folyékony marad akár évekig is adott hőmérsékleten és akár a festéken és a kitten is át tud ütni. Ha fából készítünk ajtót, lépcsőt, bútort vagy épp árnyékolót, akkor első lépésként ezeket a gyantatáskákat kell elvátolítani.

Gyantatáska eltávolítás lehetőségei

A gyantatsákát két fő módszerrel lehet eltávolítani:

  • marással vagy
  • fúrással.

Ha kimarjuk a gyantatáskát, akkor egy kisebb vágat keletkezik a fa felszínén, amelybe faéket kell enyvezni. Érdemes figyelni arra, hogy a faék minél jobban illeszkednej a fa erezetébe. A kiálló részeket megfelelő gyaluval, szalagcsiszolóval és vagy csiszolópapírral keezljük le. Ezt a folyamatot végezzük el minden gyantatáska esetében.

Ha túl közel van két táska egymáshoz, akkor mindenképp egyesével haladjunk. Készítsük el teljesen az egyik javítását, várjuk meg a száradást és csak ezt követően menjünk át a második javítására.

Amennyiben túl sok helyen kel egy fát javítani, akkor sajnos gyakran érdemes az egész fa cseréjén is elgondolkodni, mint folyamatosan csak javítani és foltozni.

Ha nincs maró eszközünk, akkor használhatunk fúrót is. Ebben az esetben a furat helyére kis lapos korongot kell enyvezni. Innentől a folyamat megegyezik az marásnál bemutatott elemekkel. Vagyis következik a gyalulás és csiszolás.

A fa stabilizálása a gyanta impregnálással

Gyakori megoldás, hogy a fát nem “utólag próbálják megszabadítani a gyantától”, hanem annak kezeléséről már előre gondoskodnak. Ha nem csak a fa felületét szeretnénk védeni pácolással, lakozással, hanem a teljes szerkezetét, akkor ilyenkor érdemes impregnálni a fát gyantával vagy valamilyen olajjal.

Az impregnáláshoz vákumra van szükség, amikor is a fa pólusaiból kiszabadul a levegő és a lyukak helyét megtölti a gyanta (vagy olaj amit használunk). A levegő buborékok formájában fog távozni a fából és ennek hatására a gyanta fel fog pezsegni. A gyanta szerkezete fog megváltozni, a hőmérséklete állandó marad. A folyamatot addig kell csinálni, amíg láthatóak ezek a levegőbuborékok. Miután eltűntek a buborékok, szűntessük meg a vákumot, de hagyjuk eg ykicsit a gyantában a fát, mert ilyenkor a mélyebb részeket is kitölti a gyanta. A gyanta felszívódása a fa típusától függ. A nyílt pórusú fafajták jellemzően gyorsabban végigmennek ezen a folyamaton. Az impregnált fát ezt követően meleg helyen meg kell szárítani. Ez több napot is igénybe vehet. A folyamat végére a fa szerkezete meg fog változni, sokkal keményebb lesz, mivel a pórusokat már kitölti a megkeményedett gyanta. Gyakran előfordul, hogy már kalapáccsal sem lehet nyomot hagyni a fán, annyira kemény lesz.

A gyanta oldószere

Nagyon fontos tudni, hogy a háztartásokban is használt oldószerek és megoldások nem feltétlenül működnek jól fa felüetek esetében. Tehát míg fagyasztással, körömlakklemosóval, epeszappannal, benzines folttisztítóval vagy akár szesszel is szoktak a háziasszonyok gyantát eltávolítani ruhákból, addig a fa felületek esetében ezek használata nem ajánlott ugyanis károsítani tudják a fel felületét.

Fenyőgyanta eltávolítása járólapról

A jó hír viszont, hogy nem fa feületekről, hanem például csempéről vagy épp járólapról például sebbezin segítségével kiválóan eltávolítható a gyanta.

Ilyenkor érdemes a gyanta nagyját először felszedni vagy felkaparni úgy, hogy ne sértsük meg az adott felületet. Majd a maradék gyantát akár sebbezzinnel, akár zsíroldóval óvatosan be kell nedvesíteni. Majd pár másodperc múlva egy ronggyal vagy konyhai törlőkendővel már fel is lehet itatni. Itt érdemes olyan zsíroldót használni, ami nem roncsolja a környezetet.