Napjainkban sajnos egyre többeket érint a gluténra való érzékenység, más néven a cöliákia. Nem kell azonban megijednünk, ha mi is érintettek vagyunk, hiszen a megfelelő táplálkozásra való odafigyeléssel kordában tartható a betegség.
Amíg korábban teljesen tartózkodnunk kellett bizonyos típusú élelmiszerek elfogyasztásától ezzel az érzékenységgel, manapság már szerencsére bőven van alternatíva ezek helyettesítésére.
Mi az a gluténérzékenység?
A gluténérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely bár nem gyógyítható, a kezelésére kialakított diéta segítségével jól kezelhető. Fontos azonban tudnunk, hogy bár a köznyelv a lisztérzékenység megnevezést használja rá, az érzékenységet kiváltó összetevő nem csak a búzalisztben található meg.
Fontos azt is kiemelni, hogy a betegek nem érzékenyek minden típusú lisztre. A Patikamránál kapható lisztek között például olyan verziók is megtalálhatóak, amelyek 0% glutént tartalmaznak. Ezeket a termékeket természetesen nyugodtan fogyaszthatják a lisztérzékenyek is.
Rendkívül lényeges azonban a vásárlás előtt tüzetesen megnézni a termékek összetevőit, hiszen a búza mellett az árpában és a rozsban is vannak olyan anyagok, amelyek a glutén alkotóelemei, így ezek is szigorúan kerülendőek.
A lisztérzékenység tünetei
Az általános tünetek közé tartoznak a különböző gyomor és emésztőszervi panaszok, mint például a hasmenés és a puffadás. Életkortól függően észrevehetünk változást a súlyunkat érintően, ezenfelül pedig fáradékonyság is jelentkezhet.
Mivel a betegség nem gyógyítható, a tünetek megszüntetésének egyetlen módja a gluténmentes diéta betartása. Ez azért is kulcsfontosságú, hogy megelőzzük a rosszindulatú tumorok kialakulását a vékonybélben.
A diéta összetevői
A gluténmentes diéta elkezdésekor fontos memorizálnunk, hogy mik azok a termékek, amelyeket teljesen ki kell iktatnunk a mindennapjainkból. A hagyományos, búzalisztből készült pékáruk, tészták és sütemények is erre a listára fognak kerülni, ami sokaknak nagy veszteség lehet az élvezeti értékük miatt.
Ma már azonban egyre több étterem és élelmiszergyártó gondol az allergiás vendégeire és vásárlóira, és árulnak helyettesítő összetevőkből készült ételeket is. Így ha gluténérzékenyként szeretnénk elfogyasztani egy finom pizzát, nincs más dolgunk, mint keresni egy jó receptet, és beszerezni a hozzá ajánlott speciális lisztkeveréket.
Bár minden kezdet nehéz, bizonyos idő elteltével ez az étrend is megszokható, ha pedig megtaláljuk a számunkra szimpatikus ételeket, abszolút jól tudunk majd boldogulni. Amire viszont élethosszig oda kell figyelnünk, az az ételeink megszervezése, hiszen ha például elutazunk, vagy egy eseményre megyünk, nem biztos, hogy lesz olyan étel, amit mi is el tudunk fogyasztani. Nem árt tehát minden ilyen alkalom előtt tájékozódni vagy pedig saját készítésű étellel készülni, hogy biztosan ne maradjunk éhen.