Milyen típusú alumínium létrát válasszunk?

2024. február 13.

Az iparban járatos vagy annak különböző területein dolgozó szakemberek számára nem idegenek a különféle létratípusok, viszont nem mindenki van tisztában azzal, hogy melyiket is válassza a munkájához illő feladatokra.

Vannak feladatok, amiket nem lehet két lábbal a földön állva megoldani, így minden valamirevaló iparos kelléktárában megtalálható kell, hogy legyen egy minőségi létra. A Penta Elektrik alumínium létrái között bátran válogathatnak a szakemberek, azonban nem mindegy, milyen feladathoz mit választunk. 

Kezdjük a legegyszerűbbel: fellépők

A fellépők, vagy más néven dobogók nem tekinthetőek létrának, viszont segítségükkel elérhetjük a felsőbb polcokat is, így helyük van ebben a cikkben. Általában egy-két fokos fellépést tesznek lehetővé, így leggyakrabban üzletekbe, kisebb takarításhoz vagy irodai célra keresett típusokról van szó. Van belőlük speciális kivitel is, ezeknek változik a fokszélessége, bizonyos felületkezeléssel vannak ellátva és kapható ESD-kivitel is.

Az álló- és a támasztólétrák

Az állólétrákból két fajta létezik: egy oldalon és két oldalon járható. Mindkettőre igaz, hogy nagy állásbiztonságot adnak járófelületük nagyságából kifolyólag, és a létrafokok hasonlítanak a lépcsőfokokra. Kiemelt jellemzőjük a stabilitás és a kényelem. Készülhetnek fából, fémből és műanyagból, előbbit festéskor, utóbbit villanyszereléskor, míg alumínium terméket a nagyobb magasságban végzett munkákhoz érdemes használni. 

A támasztólétrák pozitív tulajdonsága, hogy nem túl nehezek vagy nagyok, ezért egyszerű és gyakran végzett munkákhoz ajánlottak. Raktárakban vagy padlások eléréséhez ideálisak, főleg olyan helyeken, ahol sűrűn kell magunkkal vinni a létrát.

Létrák, amiket több célra gyártottak

  • Többcélú, két- vagy háromrészes létrák, melyek többféle módban is használhatóak. Például támasztólétraként, kitolólétraként, két oldalon is járható állólétraként. Hogy miért? Mert az automatikus reteszelés és a beépített ütköző lehetővé teszi az átalakítás különböző módjait. 
  • Sokcélú létrák, amik kibővített funkciókkal rendelkeznek a többcélú létrákhoz képest, ezeket akár lépcsőn is lehet használni. Ez az egyik legnépszerűbb termékkategória, amit számtalan iparágban alkalmaznak.
  • Csuklós létrák, amelyek négy fő funkcióval bírnak: támasztólétraként, állólétraként, munkadobogóként és L-alakú támasztó/állólétraként is használhatóak. Főként a lakossági szolgáltatók (festők, szerelők, kivitelezők) veszik igénybe ezeket a mindennapi munkájuk során.

Azért fontos vásárlás előtt átgondolni, hogy pontosan milyen részfeladatokra fogjuk használni a fellépőt, állványt vagy létrát, mert így megőrizhetjük biztonságunkat a munkavégzés közben is. Emellett egy csomó felesleges fáradtságtól is megkíméljük magunkat.

Ajánló