Áramerősség kiszámítása a teljesítmény és feszültség használatával

2024. április 06.

áramerősség kiszámítása

Mi az az áramerősség?

Az áramerősség azt mutatja meg, hogy egységnyi idő alatt mekkora töltés halad át egy vezető keresztmetszetén. Az áramerősséget I-vel jelöljük a mértékegysége pedig az Amper (A).

Mi az elektromos teljesítmény?

A teljesítmény az egységnyi idő alatt elvégzett munkát jelöli. Mértékegysége a watt, jele a P.

Mi a feszültség?

A feszültség megadja, hogy két pont között mekkora munkát végez a mező egységnyi töltésen, miközben a töltés egyik pontból a másikba elér. Mértékegysége a volt, jele az U (vagy V).

Mi az összefüggés ezek között?

Röviden leírva: Volt × Amper = Watt. Vagyis a teljesítmény = feszültség × áramerősség.

Volt-amper-watt számítás esetei és átváltások:

  • 1 watt = 1 amper × 1 volt
  • 1 amper = 1 watt / 1 volt
  • 1 volt = 1 watt / 1 amper

Áramerősség számítása

Az áramerősség értéke a fogyasztó teljesítménye osztva a rá kapcsolt feszültséggel.

I = P / V

Jelen esetben egy 1,4 kilowattos (= 1400 wattos) villanymelegítőn 220 volt feszültség esetén 7 amper áramerősség folyik át.

Teljesítmény kiszámítása

A teljesítmény értéke a fogyasztóra kapcsolt feszültség és az átfolyó áram erősségének szorzata.

P = V × I

Vagyis 220 voltos feszültség esetén a fogyasztón 4 amper erősségű áram folyik át, akkor így a felvett teljesítmény 220*4 tehát 880 watt lesz.

OHM törvénye

Sokan képletháromszögként is ismerik OHM törvényét, aminek egyik lényege, hogy bármelyik két változóból kiszámítható a harmadik. érték.

V (vagy U) a feszültséget jelöli, R az ellenállást, az I pedig az áramerősséget. Innen a három képlet:

  • V = R * I (vagy U = R * I)
  • R = V / I (vagy R = U / I)
  • I = V / R (vagy I = U /R)
ohm törvénye, áramerősség számítása

Miért fontos ez?

Ha például bővíteni akarod a lakásodat egy hőszivattyúval, vagy akár elektromos autó töltővel, akkor nem mindegy mekkora áramerősséget bír el a kiépített hálózat.

Ha például 3 darab 16 A (amperes) kör van kiépítve, és te szeretnél beépíteni egy 24 A-s hőszívattyűt, vagy elektromos autóhoz használható gyorstöltőt, akkor szükséges lehet a hálózat fejlesztésére / bővítésére. Ilyenkor gyakran kell akár 3*24A vagy 3*32A egy közepes családi házba.

Ennek a mértéke és értéke persze nagyban függ attól, hogy hány fogyasztót kötsz be a lakásba. Ha több klímaberendezés, hűtő, sütő, gőzsütő, mosogatógép, fagyasztóláda, mosógép, szárítógép is van, akkor előfordulhat, hogy ezek közül nem tudsz egyszerre többet üzemeltetni, mert folyamatosan le fogják csapni a biztosítékot.

Azt viszont fontos tudni, vannak olyan villanyszerelési feladatok, ahol (például villamos hálózatának kiépítése, átalakítás, bővítés), ahol a hatályos előírásoknak megfelelő és szakszerűen munkához regisztrált villanyszerelőre lesz szükségünk.

Ajánló