Milyen kondenzációs gázkazánt vegyek? – 10 tanács, amit érdemes megfogadnod!

2023. május 21.

milyen kazánt vegyek

Itt az ideje a kazáncserének vagy most érkeztél el életed első saját fűtési rendszerű ingatlanához? Bárhogy is, azt már biztosan látod, hogy ez komoly döntés, ami évtizedekre meghatározza majd a mindennapokat. Fontos, hogy átgondoltan válaszd ki a leendő fűtési megoldást.

Felmerül a kérdés: milyen gázkazánt vegyek? Ha a gázkazánig már leszűkítetted a kört, akkor tovább egyszerűsítjük a terepet, mert a többféle működési elv közül már csak a kondenzációs technológia elérhető az EU-ban, úgyhogy kondenzációs gázkazánt kell keresned.

Még mindig sok megfontolandó paraméter maradt, így nézzük végig, hogy mi mindenre kell figyelned energia- és költséghatékonyság terén egy ekkora beruházás során, amely meg fogja határozni az elkövetkező néhány évtizedben a komfortérzetedet.

1. Zárt égésterű, kondenzációs kazánt keress. Megmutatjuk miért!

A nyílt égésterű kazánok ismérve, hogy az égéshez szükséges levegőt a helyiség, a lakótér levegőjéből nyerik – meghibásodás esetén pedig sajnos ugyanezt az utat járja meg a mérgező széndioxid is.

Manapság már nem fogsz tudni nyílt égésterűt venni, mert egy EU-s rendelet és a némi haladékot adó magyar szabályozás szerint már csak olyan kazán üzemelhető be, amelynek a hatásfoka legalább 86%-os. A hagyományos kazánok maximum új állapotukban képesek ezt elérni, később már biztosan nem, így már csak a zárt égésterű, kondenzációs működési elvű kazánok forgalmazhatóak és helyezhetőek üzembe Magyarországon. Ez a szabályozás részben a szénmonoxid-mérgezés megelőzése miatt életvédelmi, részben pedig környezetvédelmi célokat szolgál.

A kondenzációs kazánnak egy speciális, kétosztatú kéménye van, ezen jön be a levegő és ezen távozik az égéstermék is. A működése során jobban hasznosítja a fűtőanyagot és alacsonyabb hőmérsékletű füstöt enged ki, így kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. Ha bővebben érdekel a kondenzációs technológia, akkor olvasd el részletes leírásunkat!

2. Milyen árkategóriát érdemes választanod?

Ez egy olyan dolog, amit egyrészt nyilvánvalóan meghatároz a pénztárcád, de mégis jó felmérni, hogy megéri-e egy picivel többet invesztálni a gázkazánba? Érezhető a különbség, vagy nem érdemes többet rákölteni? Sok minden függ a konkrét márkától, de összeszedtünk néhány általános szempontot, amivel leszűkítheted a kört: ezeket érdemes a választáskor figyelembe venned.

magas árkategóriájú kazánok előnye, hogy a csúcstechnológiát használják. Extra funkciókat, extra kényelmet, sok automatizmust és profibb vezérelhetőséget biztosítanak. A hátrányuk, hogy a szervizhálózat nem mindenhol elérhető az országban és az alkatrész-ellátottság is akadozhat, hiszen kevesen használják, nem állnak garmadák a raktárokon egy-egy elemből.

Az alacsony árkategória egyértelmű előnye az ár, hiszen egy ilyen beruházást mindenképp megérez a családi kassza, és itt kisebb összeget kell belefektetni. A hátránya, hogy nagyobb figyelmet igényel a rendszeres karbantartás, a megelőzés, hiszen az olcsóbb anyaghasználat hamarabbi meghibásodást is jelenthet.

középkategória általában a biztosabb választás, hiszen ezekből adják el a legtöbbet. A Komfortzóna például azért választotta az ide eső márkákat, típusokat, mert elérhető az áruk, mégis országos szervizhálózatuk és alkatrész-ellátottságuk van. A csúcstechnológia ebben persze nem lesz benne, de nagyon sok modern megoldást alkalmaznak – a Komfortzóna által forgalmazott típusok például később akár távfelügyeletre és távvezérlésre is kapcsolhatóak lesznek.

3. Csak fűtés vagy melegvíz-ellátás is kell? Eszerint dönts a sima vagy a kombi kazán mellett!

Ha csak a fűtést kell megoldani, akkor egy sima kondenzációs kazánra van szükséged, eddig világos. De ha a melegvíz-ellátásról is a gázkazánnak kéne gondoskodnia, akkor rögtön kétféle lehetőséged van a kombinált funkciójú kazánok között.

Az átfolyós vízmelegítés során a kazán akkor melegíti a vizet, amikor már éppen használnád – tehát az elérhető meleg víz mennyisége a berendezés teljesítményétől függ. Ez a legelterjedtebb, mert átlagos körülmények között ez a legköltséghatékonyabb is. Lecserélhető a régi bojler, helyet is spórolunk vele, hiszen egy készülék két funkcióért felel majd. Ez akkor jó megoldás számodra, ha egyszerre csak egy helyen használod a meleg vizet és csak néhány fő lakik a lakásban. Ha egyszerre több fürdőszobát is használna a család, akkor egy nagyobb kapacitású rendszer után kell nézni.

tárolós vízmelegítő esetén a kazán feltölti a tárolót meleg vízzel, így rögtön a rendelkezésedre áll a teljes mennyiség, egyszerre több helyen felhasználhatóan. Amikor a tároló méretét meghatározod, fontos, hogy pontosan határozd meg a háztartás melegvíz-igényét! A tárolós megoldáson belül még további két lehetőség létezik: a direkt, amely egyenesen a tárolót fűti fel, és az indirekt, amely a kazánban elhelyezett csövön keresztül fűti fel a vizet.

4. Milyen teljesítményű kazánt válassz? Így számold ki!

Fontos, hogy jól felmérd a szükséges teljesítményt: neked is, a kazánnak is! Ugyanis a megfelelőnél kisebb teljesítményű kazán nem fogja tudni kifűteni a házat, illetve túl magas fokozaton fog működni ahhoz, hogy a kondenzáció megtörténjen, nem lesz gazdaságos a működése. Ugyanígy, ha túlméretezett, nagy kazánt veszel, akkor nem fogod tudni kihasználni a leadott teljesítményt, ablakon kidobott pénz lesz.

Figyelembe kell venni, hogy mekkora az alapterület, mekkora a belmagasság és szigetelt-e a ház. Ha szeretnél egy becslést, egy megközelítő kalkulációt végezni, akkor azt javasoljuk, hogy alapterület és belmagasság alapján kiszámolt fűtendő levegőmennyiség köbméterét szorozd be 40-nel: így megkapod wattban a körülbelül igényelt teljesítményt.

A legtöbb kondenzációs kazán 24kW teljesítményű: ezek önmagukban általában megfelelőek a fűtéshez. Ha a melegvíz-ellátásért is a kazánnak kell felelnie, akkor 24kW-os, vagy nagyobb teljesítményű kazánt keress.

A fűtési rendszer tervezését elősegíti, hogy a kondenzációs kazánnak van egy modulációs tartománya, ami elősegíti a hatékony fűtést és nem igényel már visszaszabályozást a készülék teljesítménye. A modulációs tartományon belül a gázkazán igazodik a ház által igényelt fűtéshez, leadandó teljesítményhez, így költség- és energiahatékonyabb a működés, valamint a készülék is hosszabb életű lesz.

5. Mi a jó padlófűtéshez, és mit ajánlanak radiátorokhoz? Passzoljon a fűtéshez a hőleadó!

A kondenzációs kazánnal megbízhatóan fűthető a ház, akár padló-, akár falfűtést alkalmazunk. Ilyenkor nagy felület adja át a kazán által létrehozott energiát. Amennyiben radiátorok a hőleadók az ingatlanban, akkor érdemes első lépésként megvizsgálni az épület szigetelését. A gondos szigeteléssel ugyanis sokat lehet spórolni! De radiátorok esetén is megfelelő megoldás lehet a kondenzációs kazán.

6. Mérd fel a szükséges átalakításokat!

Ha hagyományos, régebbi fűtési rendszerről váltasz, vagy most alakítod ki a kondenzációs kazánt, akkor fontos tudnod, hogy a kondenzációs technológia egy speciális, kétosztatú kéményt igényel. Tehát a régebbi kémény biztos, hogy nagyobb átalakítást igényel!

A meglévő rendszert mindenképp ki kell tisztíttatni, hiszen a lerakódott szennyeződések könnyen tönkretehetik az újonnan beszereltetett készüléket. Megfelelő szűrőket kell felszereltetni, gondoskodni kell a kondenzátum, a kondenzvíz elvezetettéséről, ami a korábbi kazánoknál nem merült fel.

A raditárok szelepei lecserélhetőek termosztatikus radiátorszelepekre, amelyekkel fűtőtestenként, helyiségenként tovább tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. Ha most tervezzük a rendszert, akkor egyébként is érdemes megvizsgálni, hogy a hőleadók megfelelőek-e a kondenzációs kazánhoz. Ha nem, akkor érdemes egy körben ezeket is lecserélni, hogy ne kelljen többször megbontani a rendszert és a falat.

7. Pontosan milyen gázkazánt vegyek és hogyan szereltessem be? Kérd szakember segítségét!

A gázterv és az előírt engedélyek beszerzése megúszhatatlan, ezért jó, ha már a készüléknek a kiválasztásánál is bevonjuk a szakembert. A hozzáértő segítséggel gondosan kiszámíthatjuk a ház pontos hőszükségletét – jobb most kifizetni a szakember díját, mint 10 éven keresztül állítgatni a kazánt és felesleges költségeket fizetni. Egy szakértő segít típust választani és meghatározni, megtervezni a szükséges átalakításokat. A KomfortZóna minden gázkazáncsere csomagja tartalmazza a tanácsadást is.

8. Engedélyek a kazáncseréhez – gondolj rá, mert nagy tétel a költségvetésben!

Ahogy korábban már említettük, komoly engedélyeztetési folyamathoz van kötve a kazán beszereltetése. Ezek a szabályozások rendszeresen változnak, így ezen a ponton tényleg muszáj szakértőhöz fordulni, aki az éppen érvényben lévő előírásokról tájékoztatást tud adni.

Így sokat spórolhatunk időben és pénzben is.

Milyen engedélyekre lesz szükség? Kelleni fog egy gázterv, szükséges lesz kéményseprői szakvélemény, gáz MEO és beüzemelési engedély is. Elsőre talán bonyolultnak hangzik, de alapvetően ez a folyamat minket véd: csak így garantálható, hogy biztonságosan kerül beüzemelésre a berendezés.

9. Nézd át az elérhető extra funkciókat – mire lesz igazán szükséged?

A programozható vezérlő lehetőséget ad arra, hogy időzítsd helyiségenként és napszakonként a szükséges hőmérsékletet. Így a termosztát segítségével a lakás napközben sem hűl túlságosan le, és kellemes hőmérséklet, felmelegedett levegő vár, mire hazaérsz.

A külső hőmérséklet érzékelő energia- így költséghatékonyabbá teszi a kondenzációs kazán működését, hiszen a szabályozáskor dinamikusan képes figyelembe venni az időjárás, a külső levegő hőmérsékletének változásait.

Ha nem áll rendelkezésre külön kazánház, akkor bizony nem mindegy, hogy mekkora helyünk van a kazán elhelyezésére. Gyártanak már igazán kompakt, kis méretű kazánokat is, ha erre van szükségünk, akkor is lesz miből választani. Ugyanígy: ha a lakótérben lesz elhelyezve a kondenzációs kazán, akkor a halk működés kulcsfontosságú lehet.

A kazán a hőhordozóként keringő víz általában egyszerű ivóvíz: tehát tartalmaz apró, mikron méretű szennyeződéseket, vagy oldott levegőt, ezeket összefoglaló néven “iszapnak” hívják.  Ez az iszap, a lerakodó apró szennyeződések károsíthatják a kazánt vagy a szivattyút, ezért javasolják minden esetben egy mágneses iszapleválasztó beszerelését is. Ez megelőzi, hogy a lerakódó részecskék rontsák a hőátadó képességet, eltömítsék a vezetéket vagy hibát okozzanak a kazánban vagy a szivattyúban.

Az inhibitor hasznát szintén hosszútávon fogod látni: a radiátorok korróziója során keletkező apró törmelékdarabok a kazán meghibásádosát okozhatják, ha egy megfelelő inhibitor nem képez védőréteget, így erre is érdemes ügyelni a berendezés beszereltetésekor.

10. Számolj a tisztítás és a karbantartás költségével!

Kalkulálj előre a karbantartás és a tisztítás költségeivel, hiszen ezek nem halaszthatóak és nem megúszhatóak. A biztonságos működéshez és a garancia megőrzéséhez egyaránt elengedhetetlen az alapos, szakértő karbantartás. Így akár megelőzhetjük a meghibásodást is, hiszen időben felismerhetjük, ha valamelyik alkatrészt cserélni kell, nem a fűtésszezon elején kell hetekig várni a beszerzésre.

Szeretjük ezeket halogatni, de amikor beüt a baj, leáll a fűtés, akkor nagyon hirtelen fogjuk a bőrünkön érezni a következményeket. Így jobb, ha előre, már a kazán kiválasztásakor számolsz ezekkel a költségekkel is: mennyibe kerül az éves karbantartás, milyen áron érthetőek az új alkatrészek, milyen szervizszolgáltatás áll rendelkezésre az országban.

Ajánló