Gondoltad volna, hogy a whiskyk esetében a 40% körüli alkoholtartalom valamikor nem volt alapvetés? Pedig az első világháborút megelőzően a skót whiskyk többsége magasabb, 44,6-48,6%-os alkoholtartalommal került a boltok polcaira. A lepárlómesterek tisztában voltak vele, hogy a magasabb alkohol tartós és gazdag ízélményt kínál. Azonban a történelmi körülmények közbeszóltak.
Egy történelmi döntés
1915 kulcsfontosságú év volt a whisky történetében. Az Egyesült Királyságban a szesztilalom fenyegetése és a közeledő háborús idők miatt szükség volt az alkoholtartalom visszaszorítására. David Lloyd George, az akkori pénzügyminiszter kezdeményezésére szabályozások léptek életbe az italok alkoholtartalmának csökkentése érdekében. A cél az volt, hogy a katonák túlzott alkoholfogyasztását megakadályozzák, így a 40% vált a whiskyknél elterjedt sztenderddé. Más hagyományok azonban megmaradtak, és napjainkban megjelentek a különböző variánsok, amelyek a régi idők alkoholtartalmához közelítenek. Az iDrinks whisky kínálatát érdemes megnézni.
Az erőteljes italok: cask strength, barrel proof, overproof
Manapság, amikor az italok szerelmesei az ízek mélységét keresik, a cask strength whiskyk újra reneszánszukat élik. De mit is jelent ez pontosan? Nos, a cask strength whiskyk, ellentétben a sztenderd változatokkal, nem kerülnek hígításra, így a teljes aromájuk és erejük megőrződik, és rendszerint 55% alkoholtartalom körül mozognak.
Természetesen ezek az italok nem mindenki számára megfelelőek, hiszen intenzív karakterük kihívás lehet az ízlelőbimbóknak. A barrel proof elnevezés is gyakori ilyen erős italok esetében, ahol az ital alkoholtartalma a hordóban történő érlelés alatt csökken természetes módon.
A whisky érlelésénél a híres „angyalok jussa” is szerepet játszik, amikor is a hordóban tárolt whisky egy része évről évre elpárolog. Érdekesség, hogy míg más országokban ez akár 12%-ot is elérhet évente, addig Skóciában ennél kevesebb. Az alkoholtartalom e folyamat lévén csökkenhet 60% környékére a hosszú évek alatt, de még ez is elég ahhoz, hogy cask strength whiskynek nevezzük őket.
Az ír specialitás és egy kis rum
Egy igazán különleges cask strength ajánlás az ír whisky szerelmeseinek a Redbreast Cask Strength 12 Years, ami már 57,2%-os alkoholtartalommal kényezteti fogyasztóit. Ez az ízletes ital háromszorosan lepárolt, és Oloroso sherry hordókban érlelt, ahol gazdag, gyümölcsös ízvilág alakul ki benne. Ha valaki még nem próbálkozott erős whiskyk megízlelésével, ez a tétel tökéletes belépő lehet.
De vajon mi történik, ha kilépünk a whisky világából és a rumok közé merészkedünk? Az overproof rumok, például a Takamaka Overproof White Rum a maguk 69%-os alkoholtartalmával a bátrabb ínyenceknek szólnak, akik nem riadnak vissza a Karibi-térség pikáns ízeitől. Egy érzékekre ható kaland a trópusi gyümölcsök és a cukornád világában.