Mi alapján válasszunk hálózati áramelosztót, és mik a jellemzői?

2024. február 15.

A háztartási hálózati áramelosztóknak nemcsak biztonságosnak kell lenniük, de egyúttal hatékonynak is. Az energiaellátás biztosításáért, a balesetek elkerüléséért és az eszközök védelme érdekében szigorú európai szabványoknak kell megfelelniük ezeknek a kellékeknek. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen jellemzőik vannak, és hogy mi alapján válasszunk közülük.

Hol használunk hálózati áramelosztókat?

Ma már gyakorlatilag az élet minden területén találkozhatunk velük, és ennek megfelelően számos típusuk is elérhető a piacon. Elég, ha megnézzük az Alpha-Dent-Higiénia Kft. áramelosztó kínálatát, ahol találhatunk egyszerűbb és komolyabb darabokat is.

Leggyakrabban a háztartásban szoktuk őket használni, ahol ma már rengeteg elektromos készüléket találunk. Ezeket csatlakoztatni és alkalmanként vagy pedig folyamatosan működtetni is kell. A hálózati elosztók segítségével juttathatjuk el az aljzatoktól a készülékekig az áramot. Irodákban és üzletekben is jellemzően az otthonunkban használt típusokat szoktuk beszerezni, esetleg még több védelemmel ellátva.

Egy építkezésen vagy egyéb ipari környezetben viszont nagyobbak lehetnek az elvárások. Itt nagy áramigényű gépeket is tudni kell működtetni egy-egy ilyen elosztó segítségével. Akár egész álló nap! Itt már fontos lehet a hossz és a nedvességtől való védelem is a megfelelő teljesítmény mellett. Ahogy a rendezvényeken és a szabadtéri események esetén is. Ezeknél már akár több tíz méteres távolságokat is át kell tudni hidalni.

A hálózati áramelosztók jellemzői

Nézzük meg, hogy milyen tulajdonságai vannak ezeknek a termékeknek!

A méretük általában kompakt és hordozható, ez garantálja azt, hogy könnyen el tudjuk helyezni őket bárhol a lakásban. Egy vagy akár több aljzattal is rendelkezhetnek, sőt az újabb típusok már USB csatlakozási lehetőséget is kínálnak, ahol például a mobiltelefonunkat közvetlenül tölthetjük.

A teljesítményük fogja meghatározni, hogy hány elektromos készüléket csatlakoztathatunk majd rájuk. Illetve maximálisan mekkora energiafelhasználást támogatnak. Nagyobb teljesítmény esetén jobb minőségű alkatrészekről és nagyobb vezetékátmérőről beszélhetünk.

A kábel hossza különböző lehet, így akkorát választhatunk, amekkorára szükségünk van.

A CE-jelöléssel ellátott darabok megfelelnek az európai szabványoknak, így garantált a minőségük és biztonságosságuk.

Biztonság, védelem

A hálózati áramelosztók ellenállhatnak a pornak és a nedvességnek is. De akár hőszigetelő anyagokat is tartalmazhatnak, mely növeli a biztonságot.

A túlfeszültség elleni védelemmel ellátott darabok folyamatosan monitorozzák a bemeneti oldalt, és túl magas érték esetén lekapcsolnak, ezzel megvédve a készülékeinket.

A túlterhelés elleni védelem is hasonlóképpen működik, csak itt a keresztülhaladó áramot méri. Egy meghatározott biztonságos értéket meghaladva megszakítja az áramellátást.

Ha az igényeinknek megfelelően választunk a fentiek közül, akkor nem nyúlhatunk mellé!

Ajánló

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ragyogóan a glamour elemeivel

Ha olyan enteriőr vesz körül, vagy olyat látsz, ami igazából egy csodás szálloda belső terét juttatja eszedbe, akkor nagy valószínűséggel egy...

bővebben