Mely típusú fehérje a legideálisabb?

2025. február 07.

Abban a korban, amikor szinte minden napról napra változik, elég nehéz egzakt megállapításokat tenni. Ez hatványozottan igaz, ha olyan ingoványos talajra lépünk, mint a táplálkozás területe. A fehérjefogyasztás kapcsán máig sokféle nézet kering.

A fehérje tényleg fontos?

Ez a kérdés gyakorlatilag csak költői, hiszen aki kicsit is jártas a tudatos életmód témájában, az tisztában van vele, hogy a fehérjékre mindenképp szükségünk van még akkor is, ha nem vagyunk versenysportolók.

Épp ezért tanácsos odafigyelni arra, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be a szervezetünkbe. Ha ez nehezünkre esik, érdemes olyan kiegészítőkkel kísérletezni, mint a Naturize minőségi barnarizs-fehérjeporok, melyek között mindenki megtalálhatja a számára tökéletes változatot.

Nem olyan egyszerű meghatározni, hogy pontosan mennyi fehérjét is ajánlott bevinni. Megoszlanak a vélekedések erre vonatkozóan, mert a különféle étrendi javaslatok sokszor eltérő mennyiséget és kombinációt írnak elő.

Az egyik legfontosabb, hogy azt az utat kövessük, amely a saját igényeinkre van szabva, és maximálisan igazodik a testünk szükségleteihez. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon is meg tudjuk őrizni egészségünket, erőnlétünket.

Egyes ajánlások szerint a napi kalóriamennyiség akár 30%-át is célszerű fehérjékkel fedezni. Mások inkább a grammokra fektetik a hangsúlyt, és a céljaikhoz mérten, testtömeg kilogrammra vetítve számolják ki az optimális értéket. Általában az a bevett mutató, hogy ezt a számot valahol 0,8 és 2 gramm/ttkg határozzák meg.

Az állati vagy a növényi eredetű mellett döntsünk?

A következő sarkalatos pont maga a fehérje típusa. Ki kell emelni, hogy az állati eredetű fehérjék az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, amelyek bevitele elengedhetetlen a szervezet ideális működéséhez. Ezeket csak kívülről tudjuk bejuttatni, tehát rendkívül lényeges, hogy milyen minőségű és összetételű élelmiszereket fogyasztunk.

A növényi eredetű fehérjékkel kapcsolatban sokáig az a tévhit keringett, hogy önállóan nem állják meg a helyüket, mint fehérjeforrás. Az való igaz, hogy alaposabban és átgondoltabban kell összeválogatnunk ezeket a készítményeket, ugyanakkor ezekből is vannak olyan verziók, melyk teljes értékűnek és komplettnek számítanak.

Több kutatás is igazolta, hogy például izomépítés szempontjából a csíráztatott barna rizsből kivont fehérje legalább annyira hatásos, mint a tejsavó. Ezenfelül azoknak kifejezetten szuper, akik érzékenységgel küzdenek vagy épp allergénmentes termékeket keresnek.

Építsük be változatosan az étrendbe!

A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik kulcsa a sokszínűség. Törekedjünk arra, hogy az összes értékes tápanyagból elegendő mennyiséget fogyasszunk, a hozzávalókat pedig változatos formában készítsük el.

A tudatos étkezés kereteibe abszolút beleférnek az olyan hasznos táplálékkiegészítők is, mint a fehérjeporok. A lényeg, hogy mértékkel nyúljunk a készítményekhez, és minden döntésünkkel az egészségünket támogassuk!

Ajánló