Laminált padló rétegrend: így válassz alátétfóliát

2022. július 22.

laminált padló lerakása

A laminált padló napjaink egyik legnépszerűbb megoldását jelenti. Ez a fajta padlóburkolat számos előnnyel jár, de nagy hangsúlyt kell fektetni a felületre, az alátétre és a lerakás pontos menetére. Ebben a bejegyzésben górcső alá vesszük, hogy milyen lépéseket szükséges elvégezni a laminált padló rétegrend kialakításához, illetve milyen alátétet érdemes beszerezni.

A laminált padló előnyei

A laminált padló egy igazán sokrétű burkolati forma. Előnyei közé tartozik, hogy szép látványt nyújt, egyszerű lerakni, illetve más burkolatokhoz képest költséghatékony megoldás. Az elmúlt években ezért egyre nagyobb és nagyobb népszerűségre tett szert. Szinte ugyanolyan minőségi alternatívát jelent, mint a fa felülete, hiszen nagyon jól imitálja azt. Kopásállóságát és strapabíróságát azonban nagyban meghatározza az is, amit alá teszünk.

Érdemes választ találni arra a kérdésre is, hogy milyen forgalmú helyiségbe választjuk a laminált padlót: életvitelszerűen tartózkodunk-e majd az adott helyen vagy nyaralóról, kiadó ingatlanról van szó.

Mi kell a laminált padlóhoz?

A laminált padló lerakása során több lépést is helyesen kell elvégezni, amiről korábbi bejegyzésünkben is volt szó.

Gyakran padlókiegyenlítésre is sor kerülhet, majd ezt követően jöhet a fóliák, alátétek fektetése. A vágás és a ragasztás szintén az alapvető feladatok közé tartozik. Szükség lesz laminált lapra, padlóalátétekre, szegélyekre, dilatációs hézagra, szilózásra és gérvágóra egyaránt. Illetve az elővigyázatosság érdekében a védőfelszerelésről se feledkezzünk el.

Laminált padló lerakásának lépései

A laminált padló rétegrend alatt azokat a folyamatok értjük, amelyek során az egyes “szinteket” fokozatosan telepítjük. Fontos ezért, hogy lépésről lépésre helyesen járjunk el és ne hagyjunk ki egy lépést sem. A laminált padló rétegrend kialakításának lépései a következők:

Aljzat előkészítése

Az alap biztosítása az első és egyik legfontosabb lépés. A laminált padlót ugyanis stabil aljzatra kell fektetni. Ahhoz, hogy ez a feltétel teljesüljön, tisztának, simának és síknak kell lennie az adott burkolatnak. Figyelni kell a megfelelő alapozásra és pormentesítésre, az apró törmelékek eltüntetésére. Ehhez érdemes alaposan takarítani, felkaparni a glettet vagy a vastag festék maradványokat, majd alaposan porszívózni. Ha pedig az aljzat nem elég sík, használjunk önterülő aljzatkiegyenlítőt.

Alátétek elhelyezése

Ha az aljzat előkészítésre került, következhet az alátétfólia lerakása. Padlófűtésnél speciális alátéteket érdemes használni. A párazáró fólia a nedvesség szűrése miatt fontos. A habfólia tekercseket szoros illesztéssel fektessük egymás mellé. A tágulási mozgások miatt fontos, hogy a parketta ne tapadjon a fóliához, így tud csúszni az aljzaton.

Dilatációs hézagok kialakítása

A dilatáció a hőtágulást jelenti, amit a laminált padló lerakása során is meg kell akadályozni. Ez megtehető dilatációs hézag kialakításával is a falak mentén. Ékekkel biztosítsuk a megfelelő távolságot. Ha nincs megfelelően kialakítva, az anyag felpúposodhat, megrepedhet. Hiánya akár a laminált padlót is tönkreteheti.

Lapok vágása

Illesszük a lapokat hosszában és keresztben is egymásba, a vágáshoz pedig használjunk speciális vágóeszközt. Az utolsó darabot vágjuk méretre, amihez érdemes laminált átjelölőt használni. A következő sort pedig a lehulló lappal érdemes indítani. Az ideális soreltolás mértéke körülbelül 50 cm körül alakul.

Laminált padló lerakása

Amennyiben elvégeztük a szükséges előkészületek, a lerakás következik. A hatékony és esztétikus megoldáshoz érdemes burkolatváltó profilt vásárolni, ami többek között a dilatációs hézagokat is elfedi. A fűtőtesteknél figyelni kell bizonyos szabályokra, illetve egyéb szerszámokra, ceruzára és vonalzóra is szükség lesz. A lerakási technikát pedig akár igényeinkhez is alakíthatjuk, többféle hagyományos, illetve modern stílus szerint.

Szegélylécek falra erősítése

Miután eltávolítottuk az ékeket, a szegélyezés következik. A munka enélkül nem lehet teljes. A léceket ragasztóval vagy speciális kapocs segítségével rögzíthetjük a falra. Egyszerű és hatékony megoldás, ha utóbbit választjuk, a kapocsokat legalább 30-, ideálisan 40-50 cm-re elhelyezve egymástól.

Tisztítás

Ha a laminált padlót megfelelő időközönként tisztítjuk és ápoljuk, azzal megelőzhetjük a kisebb-nagyobb problémákat. Mindenképp tájékozódjunk arról, hogy a gyártó milyen tisztítási módszert javasol. A porszívózás, sepregetés mellett érdemes időről időre felmosni, száraz ronggyal áttörölni felületét. Felmosás esetén viszont ügyeljünk rá, hogy ne áztassuk el a laminált padlót.

A laminált padlóalátét fontossága

A megfelelő alátét, alátétfólia kiválasztása legalább olyan fontos kérdés, mint maga a laminált padló. A padlóalátét habfólia terhelhetősége egy kritikus terméktulajdonság, ha életvitelszerűen szeretnénk az adott helyen tartózkodni. Időszakos kiállításokra vagy egyéb alkalmakra viszont elegendő lehet a kisebb sűrűségű hab alkalmazása is. Az alátéthab-fólia terhelése tehát állandó és ciklikus is lehet.

Így válassz alátétfóliát laminált padlóhoz

Joggal merül fel a kérdés, hogy mitől is lesz jó minőségű a padlóalátét. Ez függ az anyagának sűrűségétől és teherbíró képességétől egyaránt, de a hőszigetelési mutató is meghatározza. Egy extra teherbírású alátéthab-fólia már nagyon jó hangszigetelő képességgel bír, ráadásul padlófűtéshez is remek alternatíva. Az alátét hab kiválasztása során érdemes figyelembe venni a lépéshang szigetelést is, hogy ezzel csökkentsük a zajterhelést.

Alátét padlófűtés esetén

A padlófűtés nem véletlenül került szóba, hiszen napjaink egyik leginnovatívabb fűtési megoldásáról van szó. Érdemes ezért kitérni rá, hogy milyen lehetőségeink adódnak az alátétet illetően.

A padlófűtés előnyös, mert láthatatlanul fűti az adott teret, komfortos az ott tartózkodók számára. Ha laminált padlót szeretnénk a padlófűtéssel ellátott helyiségben telepíteni, akkor a legjobb megoldást a klikkes rögzítés jelenti. A klikkes technológia gondoskodik a szoros összeillesztésről, hőtágulás során sem engedi szétcsúszni a lapokat.

Mindig ellenőrizzük a gyártói leírásban, hogy az adott padló használható-e padlófűtés esetén.

A legjobb alternatívát tehát olyan laminált padlóalátét jelenti, ami jó hangszigeteléssel és terhelhetőséggel bír, viszont csökkentett a hőszigetelő képessége.

Laminált padlóalátét vásárlása

A laminált padlóalátét kiválasztása tehát alaposságot igényel, ugyanis hosszú távú döntést jelent. Az ideális padlóalátét-fólia pedig sokáig a szolgálatunkra állhat, ha jól döntünk.

Gondos előkészítés, fél siker!

Hogyan kell beépíteni a parketta alátét habfóliát?

A laminált padlózat lerakása a párazáró fóliával kezdődik, ezt követi a lépészajcsökkentő alátét (habfólia, XPS alátét, parafa alátét), maga a laminált padló, majd végül a szegélyléc / szegőléc elhelyezése.

A megfelelően előkészített, önterületőzött aljzat nagyon lényeges elem. Csak így mehet biztosra. Mit jelent ez? Az aljzatnak a laminált padló alátét elhelyezése előtt simának és síknak kell lennie.

Ezt a simaságot következőképpen lehet elérni

  • takarítson fel alaposan, kaparja fel a glettet vagy vastagabb festék maradványokat,
  • porszívózzon fel.

A takarítás ugyan időigényes, és fárasztó, de meglesz a gyümölcse.

Párakérdés a laminált padló alátét elhelyezésekor

Mivel a habfólia nem érzékeny a párára, kerülhet fölé párazáró fólia. Ez persze nem érvényes más, nedvességre érzékeny alátéteknél (parafa, papírőrlemény, nemez), amelyek esetében legalul kell elhelyezkednie a páratechnikai fóliának. A párazáró fólia mindenképp kell a nedvesség miatt, ráadásul a laminált padlóra csak így érvényesíthetjük a garanciát.

Kasírozott, vagy sem, ez itt a kérdés

Ha a habfólia anyaga kasírozott, a kasírozott anyag legyen felül, az öntapadós szalaggal ellátott részt pedig át kell lapolni, valamint össze kell ragasztani. Nincs kasírozás? Akkor ne feledjen a habfólia és a parketta közé párazáró és csúszó-elválasztó fóliát rakni. Akár így, akár úgy, a kasírozó anyagnak vagy a fóliának a habfólia és a parketta között a helye. Igen, erről megoszlanak a vélemények, van, aki fordítva csinálja.

Milyen vastag legyen az építési fólia?

Új épület, aljzat esetén némi technikai nedvesség mellett 0,15 mm-es építési fólia a javasolt. Régi aljzattal dolgozik? Ha az önterülő max. 10 mm vastag, és legalább 10 napos, akkor 0,05 mm-es építési fóliát javaslunk.

Ajánló

Okosórával a természetbe

Okosórával a természetbe

Az okosórák népszerűsége egyre nagyobb. Nagyon sokan választják ezt a készüléket akkor, ha sportolni szeretnének, legyen szó akár otthoni, edzőtermi...

bővebben