Mekkora tv-t vegyek? Segítünk!

Új tévé vásárlásakor kétségkívül a leggyakoribb kérdés, hogy “mekkora tv-t vegyek?”. Jobb-e a minél nagyobb képernyő, mennyire kell figyelembe venni a kanapé távolságát?

Új tévé vásárlásakor kétségkívül a leggyakoribb kérdés, hogy “mekkora tv-t vegyek?”. Jobb-e a minél nagyobb képernyő, mennyire kell figyelembe venni a kanapé távolságát? Tényleg a méret a lényeg, vagy más szempontokat is érdemes mérlegelni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, és még egy kis táblázatot is készítettünk, hogy könnyebben megtaláld a számodra legidálisabb tv méretet! 

Mit jelent a tv mérete? 

A tv mérete a képernyőátló hosszát jelenti. Ha a bal felső sarkot a jobb alsó sarokkal összekötöd, a kapott egyenes lesz a képernyőátló.

A tv méretét gyakran nem centiméterben, hanem hüvelykben (inch-ben) adják meg, de ebből egy egyszerű átváltással könnyen kiszámolható a méret centiméterben. (1 inch = 2,54 cm)

Kicsit bonyolultabb az egyéb tv méretek (szélesség magasság) kiszámolása, mivel egyrészt befolyásoló tényező a képernyőarány, másrészt a Pitagorasz-tételt kellene alkalmazni. Ha valamiért szükséged van erre az adatra, egyszerűbb valamilyen interneten található kalkulátort használni a célra. 

A tv mérete és az ideális látótávolság 

A tv méretének kiválasztásánál a legfontosabb tényező, hogy milyen távolságról fogod nézni a képernyőt. 

Tévhit, hogy ha túl közel van a kijelző, akkor rontja a szemet. A probléma inkább az, hogy a képernyő egésze nem fog beleférni a látóteredbe, ráadásul pixelesnek látod majd a képet. Így a felhasználói élmény jelentősen csökken.

A túl távoli képernyő nagyobb gond, mert a folyamatos erőlködés miatt valóban elromolhat a szem. Ráadásul nem tudod kivenni az összes részletet sem.

Mekkora tehát az ideális tv távolság? 

A tv elhelyezésénél tehát figyelembe kell venni a tv távolságát, de a betekintési szöget is. A tv ideális elhelyezkedése: 

  • A képernyő közepe szemmagasságban van
  • A látószög 40°-os
  • Az tv távolság = képernyőátló x 1,2
Ideális tv távolság
Forrás: Samsung

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kanapé 2 méterre helyezkedik el a kijelzőtől, akkor a legideálisabb képernyőméret: 2 méter / 1,2 =166 cm tehát 65 inch

A leggyakoribb tv méretek táblázatban:

Ideális távolságKépernyő mérete hüvelykbenKépernyő mérete cm-ben
1,2 m40”101,6 cm
1,4 m46”116,8 cm
1,5 m50”127 cm
1,6 m55”139,7 cm
1,8 m60”152,4 cm
2 m65”165,1 cm
2,3 m75”190,5 cm
2,6 m85”215,9 cm

A fenti értékek természetesen nincsenek kőbe vésve, tehát ha valamivel távolabb helyezkedsz el a készüléktől, akkor sem lesz gond. Közelebb viszont már nem érdemes ülni ugyanis ott már megvan az esélye, hogy látni fogod a pixeleket.

Mit érdemes még mérlegelni a tv méretén kívül? 

A tv felbontása

Gyakori dilemma, hogy érdemes-e 4k avagy UHD (azaz 3840×2160 felbontású) tévét választani? A válasz egyértelműen igen, főleg 50’’-nél nagyobb képernyőméret esetén. Bár a televíziós csatornákat még nem nagyon lehet elérni ebben a minőségben, de a Netflix, Youtube és UHD BlueRay lemezről lejátszott filmek esetében látványos különbség tapasztalható. 

A méregdrága 8k felbontás viszont már nem biztos, hogy ilyen jó döntés, mert ezt a felbontást várhatóan még nagyon sok ideig nem lehet majd kihasználni. 

LED vagy OLED? 

Tény és való. hogy az OLED esetében jobb minőséggel, nagyobb kontraszttal számolhatsz, és végre a fekete szín is igazán fekete lesz. Ugyanakkor az ilyen készülékek ára is jóval magasabb, úgyhogy mindenki döntse el saját maga, hogy megéri-e a plusz költséget.

HDR 

A HDR (azaz High Dynamic Range) szintén szélesebb színtartományt jelez, így mind a világos, mind a sötét jelenetek részletei jobban kivehetőek, mint a hagyományos (SDR) televízióknál. A dilemma azonban a felbontáséhoz hasonló. Nagyon kevés  olyan  tartalommal fogsz találkozni, ahol ki tudod használni ezt a lehetőséget.

A tv elhelyezése 

Sokan elfeledkeznek arról a kérdésről, hogy hogyan fogják elhelyezni a tévéjüket. A nagyobb készülék ugyanis nem biztos, hogy el fog férni a régi nappali bútorba. Az is gyakori probléma, hogy a szélesebb képernyő túllóg az addigi tv állvány szélein, ami nem mutat valami jól. 

A tv rögzítése tv fali konzollal nagyon praktikus
Nedis TVWM1550BK TV tartó konzol 37-70″ – Forrás: HDguru.hu

Nagyon praktikus és modern megoldás, ha nem tv állványra, hanem tv konzol segítségével a falra rögzíted az új televíziót. Manapság már bármilyen méretű tévéhez kapható passzoló fali tv konzol.  További előny, hogy akár forgatható, dönthető konzolt is választhatsz, ami különösen jól jöhet egybenyitott konyha és étkező esetén, ahol a tévét nem feltétlenül csak a kanapéről nézik a családtagok.

Ha jó minőségű és az igényeidhez mindenben illeszkedő tv konzolt szeretnél rendelni, azt a HDGuru webáruházban teheted meg, ahol a fali konzolok széles választéka várja a látogatókat.