Konyhai méretek: mekkora legyen a konyhabútor és hogy rendezd el?

2020. június 29.

modern konyha

A konyhai matek nem kis fejtörést tud okozni. Kitalálni, hogy mi milyen széles, magas legyen nem egyszerű. Főleg, ha nincs konyhatervezési tapasztalatod.

De a jó hír, hogy ezekre a kérdésekre is megvannak a klasszikus válaszok, ha tudjuk hogyan működik a konyhabútorok méretezése. A tipikus konyhai méretek nagyon jól használhatóak, ha átlagos testmagasságú vagy. Ha pedig ettől eltérsz, akkor támpontként használhatod ezeket és ezekből kiindulva lehet utána finomhangolni.

Következzen egy kis konyhai matek, amiből kiderül, hogy mit milyen távolságban kell egymástól elhelyezni, milyen magasak legyenek a konyhaszekrények, konyhabútorok, milyen szélesek legyenek a pultszakaszok és stb és stb.

A konyhabútor méretek meghatározásánál az alábbi tényezőkre kell odafigyelni:

 • szekrények közötti távolság
 • konyhabútor és konyhapult szélessége
 • konyhapult magassága
 • konyhabútor szélessége és mélysége
 • az alsó és felső polcok közötti távolság

Szekrények közötti távolság

A bűvös 120 cm.

Ahhoz, hogy ne csak egyszemélyes konyhád legyen, hanem akár egyszerre többen is kényelmesen elférjetek a konyhában minimum 120 cm helyet kell hagynod a szekrények között. Ez a távolság biztosítja, hogy ha valaki a pultnál dolgozik, akkor mögötte is kényelmesen el lehet menni, ki lehet húzni egy mögötte lévő fiókot vagy éppen ki lehet nyitni mögötte a hűtőt. 

Törekedj arra, hogy ez a 120 cm távolság a szekrények, pultok, konyhasziget között mindenhol meglegyen. Ha például konyhaszigetet szeretnél, akkor ez azt jelenti, hogy a konyhaszigetet körben egy 120 cm-es szabad sáv kell körülvegye, hogy ne legyen gond a szabad mozgás.

Konyhaszekrények közötti távolság
Forrás: Valcucine

Konyhapultok szélessége

Arról már volt szó, hogy a különböző munkafázisokhoz külön-külön munkapultot érdemes tervezni. Így kell külön pultrész:

 • a mosogató és a hűtő között az előkészítésre, aztán 
 • a mosogató és a főzőlap között az előkészítési és a feldolgozási munkákhoz, valamint
 • ha a hely engedi, akkor a főzőlap után is jól jön egy hely a tálalásra.

Arról viszont még nem beszéltünk, hogy ezeknek a pultoknak milyen szélesnek kell lennie, hogy azok jól használhatóak legyenek. 

 • A mosogató és a hűtő közé eső pultrész optimális esetben 60 cm. Ennél nem igazán kell, hogy hosszabb legyen. Ha nincs ennyi helyed, akkor lehet valamivel rövidebb is, de legalább 30 cm széles helyre biztosan szükséged lesz.
 • A mosogató és a főzőlap közötti terület szolgál a megmosott, megtisztított ételek előkészítésére, feldolgozására. Ez az a terület, amit a legtöbbször fogsz használni, ezért erre mindenképpen érdemes helyet szánni, még akár más rovására is. Ennek a pultnak legalább 60 cm szélesnek kell lennie és nagyjából 100-120 cm a maximum szélesség, ami mellett még jól használható a konyha.
 • A főzőlap utáni pult alapvetően a tálalásra szolgál. Itt is 60 cm az optimális szélesség, de legalább 30 cm széles kell legyen, maximum pedig 100-120 cm. Egyébként ez a pultszakasz a leginkább feláldozható. Ha valahol kompromisszumot kell kötnöd, akkor ez a rész legyen az. Ennek az elhagyásával az előbbi két pultszakasz meghosszabbítható, ha szükséges valahol teret nyerni.

Mi van akkor, ha akár 100-120 cm-nél szélesebb pult is elfér? Csak azért, mert elfér szélesebb pult, egyáltalán nem biztos, hogy az úgy jó lesz. Ha mindenhova 100-120 cm-nél szélesebb pultot tervezel, akkor az egyes munkaállomások (hűtő, mosogató, főzőlap) egymástól túlságosan messzire kerülnek. Emiatt pedig feleslegesen nagy területet kell bejárni egy-egy főzés alkalmával. Egy ember álló helyzetben kényelmesen nagyjából 90 cm-re ér el, kis nyújtózkodással 100-120 cm-re. Ha főzöl és a melletted lévő pult nagyon hosszú, több mint 120 cm, akkor a végét csak úgy fogod elérni, ha arrébb lépsz egyet-kettőt. Ez pedig hatékonysági szempontból nem ideális.

Konyhapult ideális magassága

A konyhapult ideális magassága minden konyhatervezésnél felmerülő téma. A nem megfelelő magasságú pult nagyon kényelmetlenné teheti a konyhai munkát. Ha túl magas a pult, akkor az embernek a kezét, vállát kell felemelnie, ebben pedig hamar el lehet fáradni. Ha pedig túl alacsony, akkor a folyamatos görnyedés okoz előbb-utóbb kínzó hátfájást.

De létezik egy jól bevált módszer, amivel pillanatok alatt megállapítható a munkapult ideális magassága:

 1. Állj behajlított könyökkel, mintha valamit szeletelnél.
 2. Mérd le, hogy a padlótól milyen magasságban van a könyököd.
 3. Ideális esetben a munkapult teteje és a könyököd között 10-15 cm távolság kell legyen! A könyököd és a padló közötti távolságból vondd ki a 10-15 cm-t és megkapod, hogy számodra milyen magas az ideális munkapult.

Példa: Egy 165 cm-es embernek a könyöke nagyjából 105 cm-re van a padlótól. A 105 cm-hez képest a 10-15 cm azt jelenti, hogy egy 165 cm-es embernek az ideális pultmagasság 90-95 cm.

Ideális konyhai munkapult magassága
Forrás: Valcucine

Ez a 90-95 cm-es pultmagasság a legelterjedtebb. Ha olyan helyre kell tervezni konyhát, amit többen is használnak, pl apartmanokban, akkor általában ez az a magasság, amivel terveznek. Ez nagyjából az átlagos magasságú embereknek megfelelő pultmagasság.

Konyhapult magasság

A konyhapult magassága több elem magasságából adódik össze. Haladjunk lentről felfelé:

 • A konyhaszekrény láb, a lábazat: jellemzően állítható, 10-22 cm közötti magasságú. A lábazati rész adja a magassággal kapcsolatos mozgásteret. Ez az, amivel lehet a konyhapult magasságával játszani.
 • A konyhaszekrény váza vagy más néven a korpusz: szabvány szerint általában 68-72-80 cm szokott lenni a korpusz magassága.
 • Munkapult: A munkapult zárja le a konyhaszekrény. Itt is különböző szélességű munkapultok közül lehet válogatni. Általában 0,5 cm és 4 cm közötti vastagsággal lehet kalkulálni.

Konyhaszekrény szélessége

A konyhaszekrények szélessége nagyon változó. A szabvány szerinti konyhaszekrényeknél általában a 10 cm és a 15 cm többszörösei adják a választható szélességeket. Így pl létezik: 10, 20, 30, 40, 45, 50, 55, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120 centiméter széles konyhaszekrény. 

Ez a sokféle szélesség lehetővé teszi, hogy minél hatékonyabban ki tudd használni a rendelkezésre álló teret. Egy konyhán belül viszont nem érdemes nagyon sokféle szélességet használni, mert nem lesz egységes az összkép. Legtöbbször általában a 60 cm széles szekrényekkel lehet találkozni és ezt szokás az egyéni igények vagy az ideális helykihasználás miatt más szélességű szekrénnyel kiegészíteni.

Konyhaszekrény mélysége

A mélységnél nem mindegy, hogy alsószekrényről vagy felsőszekrényről beszélünk. Hogy munka közben ne verd be a fejed, a felsőszekrény valamivel bentebb kell érnie, mint az alsószekrénynek, hogy kényelmesen a munkapult fölé tudj hajolni.

Az alsószekrények általában 60 cm mélyek. Ez a konyhaszekrény vázának a mélysége. A lábazat ennél 5 cm-rel bentebb van, a munkapult pedig 3 cm-rel kintebb.

A felsőszekrények mélysége 30-40 cm között van. Arra kell figyelni, hogy kényelmes legyen, mert ha túlságosan kilóg, beütheted a fejed.

Konyhaszekrények magassága
Forrás: Valcucine

Alsószekrény és felsőszekrény közötti távolság

Az alsó és a felső szekrény közötti távolság általában 45-55 cm. De a testmagasság itt is számít. Ha túl magasra teszed a felsőszekrényeket, akkor egyrészt nem látsz bele, hogy mit is rejt a szekrény, másrészt fellépő nélkül nem fogod elérni. Mindenképpen célszerű úgy elhelyezni a felsőszekrényt, hogy a felsőszekrénynek legalább az alsó polca kb. szemmagasságban legyen és a polcban lévő dolgokat kényelmesen elérd.

Ha magasszerkényt is tervezel, akkor a magasszekrény és a felsőszekrény magasságát, valamint a felsőszekrény alsószekrénytől mért magasságát úgy mérd ki, hogy a magasszekrény teteje és a felsőszekrény teteje egy vonalban legyen.

Ajánló

Schnauzer, a legapróbb kiadásban

Schnauzer, a legapróbb kiadásban

Igazán sok kutyafajtát szoktak jellemezni egymásnak tökéletesen ellentmondó, már-már szélsőséges kifejezésekkel, de talán nincs, vagy legalábbis az...

bővebben