A konyhai elrendezést befolyásoló tényezők

Hála a lakberendezési magazinoknak, az internetnek és legfőképpen a Pinterestnek mindenki fejében van egy elképzelés, hogy milyen konyhát szeretne. Ezek viszont gyakran csak fejben állnak össze és a valóságban már korántsem biztos, hogy átültethetőek.

Hála a lakberendezési magazinoknak, az internetnek és legfőképpen a Pinterestnek mindenki fejében van egy elképzelés, hogy milyen konyhát szeretne. Ezek viszont gyakran csak fejben állnak össze és a valóságban már korántsem biztos, hogy átültethetőek. 

A gyakorlatban az, hogy ténylegesen mi kivitelezhető és mi nem, azt nagyon sok tényező befolyásolja. Ezek függvényében kell kisebb-nagyobb kompromisszumokat kötni. Amikor a konyhai elrendezésről kell dönteni és mérlegelni kell az esetleges kompromisszumok között mindig az legyen a szemed előtt, hogy a végleges állapot a lehető legjobban próbáljon megfelelni a logikus munkafolyamatoknak és a munkaháromszög szabályainak.

Jöjjenek azok a tényezők, amik a leginkább befolyásolják, hogy mit és hogyan tudsz kialakítani a konyhádban.

Konyha alapterülete

Egy nagy konyhában természetesen mindennek van elegendő hely. Ilyenek az amerikai filmekből is jól ismert hatalmas, konyhaszigetes konyhák. A nagy alapterület mellett könnyedén megvalósítható a logikus konyhai munkafolyamatok leképezése. Egy kis konyhában viszont már kompromisszumokat kell kötni. Ilyen kompromisszum lehet például egy kisebb mosogató beépítése vagy ha amúgy sem főzöl sokat, akkor egy kisebb főzőlap beszerelése. A rendelkezésre álló pultszakaszok mennyiségében, hosszában is köthetsz kompromisszumot.

Mini alapterületű konyha
Forrás: Couch

Konyha alakja

Hacsak nem tervezel falak mozgatásával is járó felújítást, akkor a konyha alakja szintén meghatározó a konyhai elrendezés kérdésében. Sokféle alakú konyhai elrendezés létezik. A konyha alakja és alapterülete jellemzően meghatározza, hogy ezek közül milyet is lehet kialakítani egy konyhában:

  • Egysoros konyha
  • Kétsoros konyha vagy más néven párhuzamos konyha
  • L alakú konyha
  • U alakú konyha
  • G alakú konyha
  • Konyhaszigetes konyha

Kiállások

Kiállások alatt összefoglalóan a víz kiállást, a gáz kiállást és a konnektorokat értjük. Új ház építésénél a tervezési fázisban még magad alakíthatod, hogy hol legyenek az egyes kiállások. De amikor lakásfelújításról vagy egy már átadott új építésű lakásról van szó általában alkalmazkodni kell az aktuális kiállásokhoz. Ha hajlandó vagy nagyobb felújításba belefogni, akkor persze ezek a kiállások nem fognak téged befolyásolni, mert alapvetően mindegyik áthelyezhető. Az más kérdés, hogy ez mennyi munkát igényel. Ha belevágsz, azzal számolj, hogy a három közül a legnehezebb dolgod a gáz kiállások áthelyezésével lesz.

Fűtés

A fűtési rendszer is legalább annyira meghatározó tényező, mint az előbb említett kiállások. A falra szerelt radiátor miatt lehetnek olyan falszakaszok, amiket egyáltalán nem tudsz kihasználni, ami elé közvetlenül semmit sem tehetsz.

Kétsoros konyha végén radiátorral
Forrás: Sweeten Stories

Nyílászárók

A nyílászárók helye több mindent is befolyásol. Egyrészt meghatározza, hogy melyik falrész mennyire használható ki, másrészt a természetes fény beáramlását is eldönti. Attól függően, hogy hol van elhelyezve az ablak, lehet egy napsütötte konyhánk vagy éppen egy kevésbé napos is. 

Kétsoros konyha végén ajtóval
Forrás: Country Living

Kötöttségek és lehetőségek

Ezek azok a szempontok, amik nagyban meghatározzák, hogy egyáltalán milyen konyhád lehet. Hiába vágysz egy konyhaszigetes konyhára, ha egy kis alapterületű, hosszúkás konyhád van. Egy meglévő lakás esetén ezek a tényezők már nagyjából meghatározzák, hogy egy adott alaprajzhoz mit lehet és mit nem.

De ha épp a tervező asztal mellett ülsz, akkor a lehetőségek tárháza végtelen. Szabadon engedheted a fantáziádat és a konyhatervezési szabályokat is maximálisan betarthatod. Ebben a fázisban még alakíthatod úgy az alaprajzot, hogy a végeredmény egy jól használható, remek konyha legyen.