Konyhai elrendezések

A konyha mérete, az alakja, a kiállások, a fűtés és a nyílászárók helyzete alapvetően meghatározza, hogy egy helyiségben milyen elrendezésű konyhát lehet kialakítani.

A konyha mérete, az alakja, a kiállások, a fűtés és a nyílászárók helyzete alapvetően meghatározza, hogy egy helyiségben milyen elrendezésű konyhát lehet kialakítani. Vannak köztük kevésbé praktikus megoldások, míg vannak igazán jól használható konyhai elrendezések. A konyhai elrendezések nevei egyértelműen utalnak arra, hogy hogyan felülnézetből hogyan néz ki a konyha.

Az alábbi konyhatípusok léteznek:

  • Egysoros konyha
  • Kétsoros konyha (vagy párhuzamos konyha)
  • L alakú konyha
  • U alakú konyha
  • G alakú konyha
  • Konyhaszigetes konyha
Konyhai elrendezések típusai

A konyhák kialakítása és berendezése során külön figyelni kell a munkaháromszög szabályra.

A konyhai munkaháromszög lényege, hogy a fő munkaterületeket (élelmiszer-tárolás, mosogatás-előkészítés, sütés-főés) háromszög alakban érdemes elrendezni. A munkaháromszög használatával optimalizálhatóak az egyes munkaterületek közötti távolságok. Ezzel pedig időt és fáradságot lehet megtakarítani.

Egysoros konyha

A legkevésbé praktikus elrendezésről van szó, mivel a munkaháromszög szabályát egyedül ebben az esetben nem lehet kivitelezni. A hűtő-mosogató-főzőlap hármasa egy egysoros konyhában csak egy vonalon helyezhető el.

Jellemzően a hosszúkás formájú, kis alapterületű helyiségekbe való az egysoros elrendezésű konyha, mivel ezeknél nem elég széles ahhoz a konyha, hogy két falra is kerülhessenek szekrények.

Egysoros konyha alaprajza munkaháromszöggel
Egysoros konyha alaprajza

Habár az egysoros elrendezésű konyhában nem valósítható meg a munkaháromszög, de a logikus konyhai folyamat leképezésére ettől függetlenül törekedni kell. Ez azt jelenti, hogy a hűtő-mosogató-főzőlap sorrendet célszerű betartani és nem felcserélni az egyes elemeket. A hűtő, a mosogató és a főzőlap közé kerüljenek pultok, amiken az előkészítő folyamatokat lehet végezni. Arra viszont figyelj oda, hogy ne legyenek túl hosszúak a pultszakaszok. Ugyanis, minél hosszabb egy egysoros konyha, annál kevésbé praktikus. Az egyes elemek túlságosan távolra kerülnek egymástól, így főzés közben felesleges métereket kell megtenni.

A Magyarországon sok helyen megtalálható panellakásokban tipikusan olyanok a konyhák, amikben csak egysoros konyhát lehet elhelyezni.

Minimum 180 cm x 300 cm méretű helyiség kell egy egysoros konyhához.

Fehér minimalista egysoros konyha étkezőasztallal
Forrás: Poppytalk
Fekete-barna egysoros konyha
Forrás: Life as mama
Szürke-arany egysoros konyha
Forrás: Out of Line Art Studio

Kétsoros konyha vagy párhuzamos konyha

A kétsoros konyha gyakorlatilag az egysoros konyha tükrözése. Azok a konyhák tartoznak ide, ahol a szemközti falakra kerülnek a konyhaszekrények. A kétsoros konyha kétségtelen előnye az egysoros konyhával szemben, hogy már megvalósítható bennük a konyhai munkaháromszög. Egy kétsoros konyhánál ez azt jelenti, hogy a három funkció közül az egyik az egyik soron, a másik kettő pedig a szemközti konyharészen kerül elhelyezésre.

Kétsoros konyha alaprajza munkaháromszöggel
Kétsoros konyha alaprajza

Általában ezek a konyhák is hosszúkásak, viszont már van akkora szélességük, hogy két szemben lévő falhoz is elhelyezhető a konyhaszekrény és köztük marad elegendő hely mozgásra. Két konyhaszekrény között 120 cm-nyi helyre van szükség, hogy kényelmesen lehessen mozogni a konyhában akkor is, ha valaki épp áll az egyik pultnál. 

Mivel a konyhaszekrények mélysége általában 60 cm, ezért könnyen kiszámítható, hogy egy kétsoros konyhához legalább 240 cm széles konyha kell (60 cm + 120 cm + 60 cm).

Minimum 240 cm x 240 cm méretű helyiség kell egy kétsoros konyhához.

Kétsoros konyhát általában olyan helyiségekbe tervezünk, ahol a két konyhai szekrénysor összekötését valami miatt nem lehet megoldani. Mi nem engedi meg az összekötést? Mindkét rövidebb falon lehet például ajtó, vagy mondjuk az egyiken egy ajtó, a másikon radiátor stb.

Kék kétsoros konyha
Forrás: Sweeten Stories
Barna-fehér kétsoros konyha
Forrás: Sweeten Stories
Fekete párhuzamos konyha
Forrás: Sweeten Stories
kétsoros konyha és étkező box
Forrás: Sweeten Stories

L alakú konyha

Az L alakú konyha szintén egy praktikusabb megoldás, mint egy egysoros konyha. Itt a gyakorlatban arról van szó, hogy az egysoros konyhának a rá merőleges falon van folytatása. Ez a merőleges rész már lehetővé teszi, hogy a munkaháromszöget megvalósítsd.

L alakú konyha alaprajz munkaháromszöggel
L alakú konyha alaprajza

Jellemzően ezek is a hosszúkás, de keskeny helyiségekbe jók. A konyha szélessége még nem teszi lehetővé, hogy kétsoros legyen a konyha, de a keskeny fal már elég szélességű, hogy oda egy használható méretű pult kerüljön. És értelemszerűen nincs semmi olyan dolog (pl. ajtó, radiátor) a keskeny falon, ami megakadályozza, hogy konyhaszekrény kerüljön oda. Persze nem csak keskeny és kis alapterületű konyhába lehet L alakú konyhát tervezni, hanem akár igazán széles konyhába is. Egy valamire viszont figyelni kell: ne legyenek túl hosszúak a konyhaszekrény szárai, különben túl sokat kell sétálni főzés közben, ami egyáltalán nem praktikus.

Általában legalább 200 cm széles helyiség kell ahhoz, hogy egysoros konyha helyett akár L alakú konyhát lehessen tervezni.

Minimum 200 cm x 260 cm méretű helyiség kell egy L alakú konyhához.

Fekete-fehér hátfalú L alakú konyha
Forrás: Homify
Fehér L alakú konyha étkezőasztallal
Forrás: Lily Ann Cabinets
Bézs L alakú konyha fekete hátfallal
My Plans
Fehér L alakú konyha acélkék fallal
Forrás: Homify

U alakú konyha

Az egyik legkényelmesebb, legpraktikusabb konyhai elrendezés az U alakú konyha. Már nemcsak szemközti falakra kerül konyhaszekrény, hanem az őket összekötő keskeny falszakaszra is. A szemközti falak adják az U alakú konyha szárait. Ezek lehetnek ugyanolyan hosszúságúak, de az sem gond, ha aszimmetrikusak. A munkaháromszög tökéletesen megvalósítható ezekben a konyhákban, hiszen a három falon kényelmesen el lehet osztani az egyes funkciókat.

U alakú konyha munkaháromszöggel
U alakú konyha alaprajza

A 60 cm széles pultok és a kényelmes közlekedésre szükséges 120 cm miatt csak olyan helyiségekbe való az U alakú konyha, ami legalább 240 cm széles. Az U alakú konyha közös légterű nappali-konyha esetén is jó választás. Ilyenkor az is megoldható, hogy az U egyik szára nem egy falra kerül rögzítésre, hanem belóg a helyiségbe. Egy ilyen belógó megoldásnál ha elfér a szélesebb pult, akkor akár reggeliző pultot is kialakíthatsz.

Az U alakú konyha az egyik legpraktikusabb de csak akkor, ha a szárai nem túlságosan hosszúak. A nagyon hosszú konyhapultok az egyes funkciók között felesleges sétálást szülnek. A konyhai szárai legfeljebb 320 cm hosszúak legyenek.

Minimum 200 cm x 240 cm méretű helyiség kell egy U alakú konyhához.

Fehér U alakú konyha zöld fallal
Forrás: Ideal Home
U alakú konyha fekete hátfallal
Forrás: Pinterest
Zöld U alakú konyha geometriai csempével
Forrás: Heratbeat Kitchen
Kék-fehér U alakú konyha reggeliző pulttal
Forrás: Decorpad

G alakú konyha

A G alakú konyha az U alakú konyha továbbfejlesztése, amikor az U egyik szára befordul. Ez a beforduló rész általában tálalásra használható vagy reggelizőpultként funkcionálhat.

Csakúgy, mint az U alakú konyhánál, itt is megvalósítható a munkaháromszög. Ehhez csupán úgy kell elosztani a szárak között a funkciókat, hogy ne legyen túl nagy a köztük lévő távolság.

G alakú konyha alaprajza munkaháromszöggel
G alakú konyha alaprajza

A G alakú konyha nagyobb teret kíván, mint egy U alakú konyha, hiszen itt a konyhaszekrények között, a beforduló rész mellett is biztosítani kell egy kényelmes közlekedő folyosót. Csak akkor érdemes U alakú konyha helyett G alakú konyhát választani, ha van elegendő hely közlekedésre, különben gátolja a szabad ki-be mozgást.

Minimum 240 cm x 280 cm méretű helyiség kell egy G alakú konyhához.

Antracit-fehér G alakú konyha
Forrás: Ideal Home
Szürke és fa G alakú konyha
Forrás: Magnet
Kék G alakú konyha
Forrás: Decostore
Fekete és fehér G alakú konyha
Forrás: Cliq Studios

Konyhaszigetes konyha

Sok háziasszony álma a konyhaszigetes konyha. Ezek a tipikus amerikai filmekből jól ismert konyhák. A konyhaszekrények nem csak a fal mellett kapnak helyet, hanem a tér közepén is. A munkaháromszög elve ebben az elrendezésben is érvényesíthető. 

Konyhaszigetes konyha munkaháromszöggel
Konyhaszigetes konyha alaprajza

A konyhasziget különböző funkciókat tölthet be:

  • Funkcionálhat egyszerű pultként, ami akár étkezésre, akár előkészítésre vagy éppen tárolásra használható.
  • El lehet rajta helyezni a mosogatót és akkor a munkaháromszög egyik csúcsa a konyhaszigetre kerül. Ha ilyet tervezel a víz kiállásokkal mindenképpen kalkulálj.
  • A főzőlap is kerülhet ide. Ehhez szintén egyrészt számolnod kell a szükséges kiállásokkkal, másrészt a szagelszívást is meg kell oldani. Vagy plafonról belógó szagelszívót lehet betenni vagy pultba építhetőt. De már olyan főzőlapot is választhatsz, ami alapból egybe van építve a szagelszívóval.

Kétségtelenül nagyon látványosak a konyhaszigetes konyhák, de csak akkor néznek ki igazán jól és csak akkor kényelmesek, ha elég hely van hozzá. Egy kis alapterületű konyhában teljesen esélytelen egy ilyen kivitelezése. Legalább 14-16 nm kell ahhoz, hogy egy konyhaszigetes konyhád legyen. Hiszen gondolj bele, el kell férnie a konyhaszekrénynek, a konyhaszigetnek és még a köztük lévő közlekedési folyosónak is elég szélesnek kell lennie.

Minimum 360 cm x 360 cm méretű helyiség kell egy konyhaszigetes konyhához.

Ha már megvan a neked szimpatikus és a helyiség adottságainak is megfelelő konyha elrendezés, akkor egyenes az út a konkrét tervezéshez. Hiszen ezekből kiindulva és a logikus munkafolyamatokat, valamint a munkaháromszög szabályait betartva nagyon pontosan kirajzolódik a leendő konyhád képe.

G alakú konyha alaprajza munkaháromszöggel
Forrás: Sweeten Stories
Fekete-fehér konyhaszigetes konyha
Forrás: Lily Ann Cabinets