Hajópadló kisokos: minden, amit a hajópadlókról tudni kell

2021. május 06.

hajópadló nappali

Ha fázós a lábad, mégis szeretsz mezítláb járkálni a lakásban, a hajópadlót neked találták ki. A tömör fenyőből készült burkolat tartja a meleget, természetes és otthonos érzetet kelt, együtt lélegzik a lakással. Utóbbi akár problémát is jelenthet, ha zavar, hogy idővel változik a felülete, színe, mérete, hogy karcolások, sérülések keletkezhetnek rajta. Ellentétben egy laminált parkettával, kellő gondoskodás, karbantartás mellett akár egy életen át díszítheti otthonodat, lerakása pedig éppúgy megoldható saját kezűleg is. 

A hajópadló hagyományosan fenyőből készül, de manapság már egzotikus fatípusból is készülhet, felülete lehet gyalult, kefélt, bordázott vagy csiszolt is. Nevét onnan kapta, hogy régen a fa hajók fedélzetét is ilyen pallókkal készítették el, de mára egyéb anyagokat is használnak hajófedélzetként mint a gelcoat, habok vagy egyéb szintetikus anyagok.

A hajópadló lerakása

A hajópadló lerakása időigényes, de korántsem kivitelezhetetlen feladat, ha magad kívánod elvégezni a munkát.

1. Pihentetés

A fát a beépítés előtt 3-4 héttel szerezzük be, hogy a fenyő alkalmazkodni tudjon annak a helyiségnek a nedvességtartalmához, ahová a burkolatot szántuk. Fektetve pihentessük a deszkákat, melyeknek mérete az akklimatizáció során csökkeni vagy nőni fog, így elkerülhetjük a megvetemedést.

2. Párnafázás

A hajópadlónak meg kell ágyaznunk lefektetés előtt. A párnafás technikának a deszkákból készült vázrendszer az alapja, ami megkönnyíti az esetleges visszabontást, ráadásul remek zaj- és hőszigetelést biztosít a keletkező közök megfelelő kitöltésével. A párnafákat 30-50 cm távolságra helyezzük egymástól, ahol viszont gyakrabban közlekedünk, például ajtóknál, ott legyenek közelebb, így kevésbé süllyedhet meg a burkolat. Mivel a párnafákat merőlegesen kell lerakni a hajópadlóhoz képest, érdemes előre megtervezni a hajópadló fekvési irányát.

3. A hajópadló lefektetése

Az első deszkát 1 cm-re a faltól felcsavarozzuk a párnafára úgy, hogy a hornyolt rész néz a fal felé. A deszka és a fal közé faéket helyezünk, a következő deszkát pedig az előző hornyára ütjük fel minél szorosabban, majd rácsavarozzuk a párnafára. Érdemes folyamatosan tesztelni a lerakott lapokat, és csak kifogástalan állapotú faanyagot felhasználni. 

A hajópadló felületkezelése

A felületképzésnél ízlésünktől függően válogathatunk a különféle viaszok, olajok, lakkok és festékek között. A legtermészetesebb hatást a padlóolajok és keményviaszok használatával érhetjük el.  A lakk merev felületet képez a fa felületén, ezért idővel repedések keletkeznek rajta. Ezzel szemben az olaj és a viasz beleolvad a fába, amely így ellenállóbbá válik. Alkalmazásuk kevesebb munkát igényel, környezetbarát és az esetleges jövőbeli sérülések lényegesen egyszerűbben, gyorsabban javíthatóak csiszolás nélkül is. A színezett olaj használata pedig kiválthatja a festést, így változtathatunk is némileg a fa natúr színén. Érdemes finom csiszolással előkészíteni a fát az olaj befogadására: a porszívó és a nedves rongyos tisztítás elengedhetetlen kellékek a tartósan szép eredmény kivitelezéséhez.

A hajópadlót különböző árnyalatú olajokkal színezhetjük át környezetbarát módon.

A hajópadló felújítása házilag

Ha pechünkre leharcolt lakkozott vagy festett hajópadlóval kell szembenéznünk a lakásfelújítás során, első lépésben csiszoljuk fel a burkolatot, hogy megszabaduljunk a kopott fedőrétegtől. A csiszolást – mint a parkettáknál – több fázisban és egyre finomabb csiszolópapírral végezzük, majd a felületi hibákat fatapasszal korrigáljuk. Ha maximalisták vagyunk, polírozó gépet is szerezhetünk kölcsönbe, hogy az alapozás tökéletesen sima felületen mehessen végbe. A viaszolást megelőzően kenjünk fel pórustömítő fabeeresztőt a felületre ecsettel, hogy a puhafa  kissé megkeményedjen. Egynapos száradás után finom csiszolópapírral dörzsöljük át a padlót, majd még kétszer ismételjük meg a teljes eljárást. Erre a selymes, zárt bevonatra vigyük fel végül a padlóviasz-balzsamot, amit 3 óra elteltével, ronggyal polírozzunk fényesre. Ha havonta egyszer lelkiismeretesen megküzdünk a viaszos kezeléssel, hajópadlónk csillogó fénnyel hálálja meg a gondoskodást.

A hajópadló előnyei és tulajdonságai

  • jó hangszigetelő és hőszigetelő
  • felülete antisztatikus, könnyen tisztítható
  • nagyobb méretű fából készült padlóburkolat
  • az egyes elemek fózolva készülnek, hogy ne mozduljanak el egymáshoz képest
  • a fózolás miatt a padló elegáns hatást kelt
  • felületkezeléshez olajat és viasz alapú felületkezelőket érdemes használni, ezek növelik az ellenállóképességet és a felszíni keménységét
  • bizonyos esetben és körülmények között vizes helyiségekbe is lehet tenni és padlófűtéssel is használható

Ajánló