Sarokcsiszoló, a sokoldalú szerszám

A sarokcsiszoló egy igazán sokoldalú szerszám, ami alkalmas vágásra, csiszolásra és még polírozásra is.

Az építőiparban és a lakásfelújításban a legtöbb esetben egy funkcióra tervezett eszközöket használnak. Van azonban néhány gép, amellyel többféle munkát is elvégezhetünk, így nem kell minden munkafolyamathoz külön eszközt vásárolni vagy bérelni. Ilyen eszköz a jelen cikkben bemutatott sarokcsiszoló. Mi mindenre jó ez a kezes szerszám?

Flex vagy sarokcsiszoló?

Kezdjük egy közkeletű kifejezés tisztázásával. A sarokcsiszoló neve a köztudatban összeforrt a flex kifejezéssel. De vajon ugyanazt jelentik? Nos, a helyzet hasonló, mint a Stihl fűrésszel. Mivel a Stihl az egyik legjelentősebb láncfűrészeket gyártó vállalat, ezért a köznyelv elkezdte Stihl fűrésznek hívni a láncfűrészeket. Hasonló a helyzet a flexszel: a Flex cég egy időben egyértelmű piacvezető volt Magyarországon, így a sarokcsiszolókra ráragadt ez a név.

Mire használhatjuk a sarokcsiszolókat?

 A sarokcsiszolók többféle munkafolyamatban segítségünkre lehetnek:

  • vágás (fa, fém, kerámia, műanyag, beton, csempe, térkő)
  • csiszolás (fém munkadarabok, pl. hegesztés után)
  • polírozás, rozsdátlanítás  (fém)
  • falhornyok kialakítása elektromos vezetékek számára

A különféle feladatokhoz különféle tárcsákra lesz szükség. A gyártók színkóddal segítik a megfelelő csiszolótárcsa típusokat:

  • Kék: fém vágása
  • Piros: fém csiszolása
  • Zöld: kő/tégla/cserép/csempe vágása

Természetesen a használt anyagokban és a szemcseméretükben jelentős különbségek vannak, így érdemes alaposan elolvasni a gyártók ajánlásait. Illetve meg kell említenünk a tényt, hogy bár sarokcsiszolókkal majdnem mindent el tudunk vágni, bizonyos specifikus szerszámok, például téglavágók hatékonyabbak egyes anyagok vágásában. 

A sarokcsiszolók alkalmanként tehát nagyon jó szolgálatot tehetnek, de ha a mindennapi munkánk során sokat vágunk például téglát vagy csempét, érdemes beruházni egy erre kialakított eszközre.

Sarokcsiszoló használata
Forrás: Freepik

Lágyindítás: egy hasznos funkció

Érdemes megemlíteni egy otthoni barkácsolók számára kifejezetten hasznos funkciót. A sarokcsiszolók magas fordulatszámon dolgoznak, ezért tudnak hatékonyan vágni. Korábban a lágyindítás funkció nélkül fennállt az a probléma, hogy a gép elektronikája minél hamarabb a maximális fordulatszámra akarta gyorsítani a korongot, így viszont nagyon sok áramot vett fel és sokszor lecsapta a biztosítékot, emellett „megugrott” az ember kezében.

A lágyindítással a gép lassabban, fokozatosan éri el a végleges fordulatszámot, így a fenti problémák nem állnak fenn. Új gép vásárlásánál érdemes tehát olyant keresni, amibe be van építve ez a funkció!

Mire figyeljünk oda a sarokcsiszoló használata során?

A sarokcsiszolók erőteljes szerszámok, ezért óvatosan kell bánni velük, ha nem akarunk sérülést okozni. Az első fontos dolog, hogy mindenképp hagyjuk rajta a gépen a védőburkolatot, nem véletlenül szerelik fel rá. A második fontos tanács, hogy bár a sportosabbak képesek egy kézzel is működtetni, mindenképp két kézzel használjuk, mert elég egy pillanat, hogy leugorjon a munkadarabról és sérülést okozzon. A védőfelszerelést szintén ne hanyagoljuk el, mert a gyorsan forgó tárcsák forró szilánkokat és szikrákat röpíthetnek a szemünkbe és a bőrünkre, ezért használjunk védőszemüveget és munkavédelmi ruházatot!