Így tervezz okosotthon rendszert 5+1 lépésben

Az okosotthon célja a lakásban fellelhető rendszerek és alrendszerek összehangolt, automatikus működésének a biztosítása.

Az okosotthon rendszer tervezése komplex folyamat: megvásárolni, telepíteni, üzembe helyezni, összekapcsolni és használni az épületautomatizáláshoz szükséges berendezéseket. A megfelelő tervezéssel elkerülheted a leggyakrabban előforduló buktatókat. Alábbi cikkünkben megismerheted az okosotthon megoldások tervezésének 5+1 egyszerű lépését!

Okosotthon megoldások

Az intelligens épület (angolul intelligent building) olyan építmény, amely külső beavatkozás nélkül képes ellátni funkcióit. Az intelligens épületek célja, hogy konfortosabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá tegyék a benne élő és/vagy dolgozó személyek életét. Megkülönböztetünk okos épület típusokat, így beszélhetünk: okos ház (smart house), okosotthon (smart home), okos iroda (smart office) kategóriákról. Az intelligens épületek komplex hálózatát és az ezekhez tartozó kiegészítő infrastrukturát okos városnak (smart city) nevezhetjük.

Okosotthon megoldások a kényelem érdekében
Forrás: Freepik

Az okosotthon célja a lakásban fellelhető rendszerek és alrendszerek összehangolt, automatikus működésének a biztosítása. 

A biztonsági-, hűtő- és fűtőrendszer, világítás, garázsajtó, nyílászárók, öntözőrendszer, redőny és háztartási gépek mind csatlakoztathatóak az intelligens otthon rendszeréhez. A fejlett intelligens otthon képes tanulni a lakók viselkedési mintái és preferenciái alapján. Így észrevehetetlen digitális házvezetőnőként folyamatosan javíthatja a szolgáltatási színvonalat. 

Okosotthon eszközök
Forrás: Freepik

Az okosotthon rendszer tervezésének gyakori hibái

Számtalan hiba állhat az intelligens otthon elképzeléseink megvalósításának útjába. Melyek az intelligens otthon megvalósítását leginkább szabotáló hibák?

 • Tervezés hiánya: Mint minden komplex projektnél, így az épületautomatizálásnál is érdemes a tervezéssel kezdeni. Ez a lépés akár hetekig is tarthat és sokszor elkerülhetetlen a szakértő bevonása, azonban a tervezéssel csökkenthető a később jelentkező technikai komplikációk esélye. Az igényfelmérés és a tervezés garantálja, hogy az elkészült okosotthon rendszer valóban megfeleljen a felhasználói elvárásoknak és a technikai kritériumoknak.
 • Túl komplikált rendszer: Ez a hiba szorosan összefügg az előbbivel. A tervezés elhagyása, vagy a helytelen igényfelmérés következtében előfordulhat a túl komplex intelligens otthon rendszer implementálása. Az ilyen rendszerek nem csupán felesleges anyagi terhet jelenthetnek, de a kihasználatlan funkciók és eszközök csökkenthetik a felhasználók hajlandóságát az intelligens otthon rendszer használatára.
 • Szakértői segítség hanyagolása: Amennyiben nem rendelkezel a szükséges informatikai és műszaki ismeretekkel, érdemes szakértői segítséget kérni az okosotthon rendszer kialakításában. Bár idegen nyelven számtalan részletes oktatóanyag, útmutató és gyártói videó érhető el, ezek nem mindig pótolják a szakértői segítséget.
 • Inkompatibilis eszközök választása: Az épületautomatizálási elektronikai cikkek piaca igen telített. Egy-egy termékkategória akár több száz eltérő eszközt is tartalmazhat. Előfordulhat, hogy eltérő márkájú termékek vásárlása mellett döntesz. Ilyen esetben fokozottan figyelj arra, hogy a megvásárolt berendezések kompatibilisek legyenek egymással. Ellenkező esetben az eszközök nem tudnak egymással kommunikálni.
 • Túl kevés kontrollálási lehetőség: Törekedj arra, hogy az okosotthon rendszert több felületről tudd irányítani. Célszerű olyan intelligens otthon szoftvert választani, amely a mobilra és tabletre letölthető applikáció mellett, rendelkezik webes felülettel is. Ügyelj arra, hogy a választott szoftverben az igényeidnek megfelelő szofisztikáltsággal tudd beállítani az automatizációs folyamatokat.

Az okosotthon rendszer tervezés lépései

0. lépés: Határozd meg az igényeidet az okosotthon tervezés előtt!

Az egyik legfontosabb lépés, hogy pontosan felmérd az okosotthon jelenlegi és jövőbeli felhasználóinak igényeit. Míg bizonyos személyek a teljeskörű épületautomatizálásra törekszenek, másoknak elegendő mondjuk a világítás, a redőnyök és a klíma automatizálása. Ahhoz, hogy sikeres igényfelmérést végezhess, az alábbi kérdéseket mindenképpen érdemes megválaszolni:

 • Mekkora összeget szeretnél fordítani az okosotthonod megépítésére?
 • Mely alrendszereket szeretnéd automatizálni? (Biztonsági-, hűtő- és fűtőrendszer, világítás, garázsajtó, nyílászárók, öntözőrendszer, redőnyök és háztartási gépek.)
 • Mennyi időn belül szeretnéd befejezni az épület automatizálását? Mely alrendszerek élveznek prioritást?
 • Hány ember fogja használni az intelligens otthont?
 • Milyen eszközről szeretnéd vezérelni az okosotthon rendszert?
 • Van már okosotthon eszközöd? Szeretnéd, hogy az új rendszer kompatibilis legyen a régi berendezésekkel?
 • Milyen mélységben szeretnéd az automatizációs folyamatokat vezérelni?
 • Inkább használatra kész okosotthon megoldást szeretnél, vagy az alapoktól akarod felépíteni?

1. lépés: Tervezd meg az okosotthon rendszert!

Minél több alrendszer automatizálása és összekapcsolása mellett döntöttél a 0. lépésnél, annál nagyobb műszaki és informatikai kihívást jelent az 1. lépés. Ennél a fázisnál érdemes lehet szakember segítségét igénybe venni, ha nem boldogulsz egyedül a tervezéssel.

A tervezési folyamatot némileg megkönnyíti, ha vezeték nélküli berendezések mellett döntesz, így a szenzorok egy részét nem kell sem internet, sem áramforrást biztosító kábelezéssel ellátni.

2. lépés: Szerezd be a szükséges okosotthon eszközöket!

Miután végeztél a tervezési folyamattal, következhet a szükséges okosotthon eszközök beszerzése. Ne korlátozd a keresést a hazai forgalmazókra! Jelentős megtakarításra tehetsz szert, ha feltérképezed a nemzetközi elektronikai webáruházak kínálatát. A termék garancia kondícióira és az esetleges vámköltségekre viszont érdemes fokozottan figyelni.

Milyen részei vannak egy okosotthon rendszernek?

 • Vezérlőegység: Feladata a beérkező adatok fogadása, feldolgozása és a beavatkozók szabályozása. A vezérlőegységre tekinthetsz okosotthonod agyaként.
 • Érzékelő egységek (szenzorok): A külső környezet érzékeléséért felelős berendezések. Hang, fény, hőmérséklet, páratartalom és számos egyéb környezeti elem mérését teszik lehetővé. A szenzorokra tekinthetsz az okosotthon érzékszerveiként.
 • Beavatkozók (aktorok): Olyan szelepek, motorok és kapcsolók, amelyek a vezérlőegység által küldött parancsokat végrehajtják.
 • Kommunikációs interfész: Ezen a felületen tudsz parancsokat adni az okosotthonodnak. Ez lehet egy interneten keresztül elérhető weboldal vagy egy okostelefon applikáció.
 • Busz (sín): Az adatok és tápfeszültségek szállításáért felelős eleme a rendszernek.

A 0. és 1. lépésben meghatározottak szerint keresd meg a fenti kategóriába tartozó szükséges okosotthon eszközöket. Ne feledkezz meg a termék kompatibilitásról vásárlás közben!

3. lépés: Telepítsd az intelligens eszközöket!

Megérkeztek a termékek? Akkor kezdődhet az okosotthon eszközök telepítése! Mivel rengeteg eltérő termék elérhető, így ennél a lépésnél a legjobb tanács amit adhatunk az, hogy kövesd a gyártói instrukciókat. Minden termékhez van egy írásos telepítési útmutató (ha kidobtad, keresd fel a gyártó weboldalát). A dokumentum lépésről-lépésre leírja, hogyan lehet telepíteni az adott eszközt.

4. lépés: Kapcsold össze az okosotthon eszközöket!

Sikerült rögzíteni a szenzorokat, gondoskodtál a berendezések áram- és internetellátásáról. Ahhoz, hogy a rendszer működőképes legyen, nincs más hátra, mint az okosotthon eszközök összekapcsolása. A legtöbb okosotthon szoftverrel ezt egyszerűen elvégezheted. A folyamat hasonló nehézségi fokú, mint egy számítógépes program telepítése, vagy a WiFi hálózathoz történő csatlakozás.

5. lépés: Javítsd folyamatosan okosotthon rendszered!

Az utolsó lépésről sokan megfeledkeznek. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki okosotthon rendszeredből, két dologra van szükség: időre és folyamatos optimalizálásra.

Ahogy fent olvashattad, a modern okosotthon megoldások képesek a lakók szokásaiból és preferenciáiból tanulni. Így a fejlett intelligens otthon rendszerek idővel képesek perszonalizálni a szolgáltatásokat.

Ezen túl a használat során szerzett tapasztalatok további optimalizálási lehetőséget nyújtanak. Zavaró, hogy nincs mozgásérzékelő szenzor a garázsban, így nem kapcsol fel a világítás magától? Szeretnél a cirkadián ritmusnak megfelelően a napkeltével egyidőben, napfényre ébredni, de este kiszűrni a fényeket? Az okosotthon egy dinamikus rendszer, amely változó igényeid és felhasználói tapasztalataid alapján személyre szabható.

Az okosotthon megoldások

Fenti cikkünkben megismerhetted az okosotthon fogalmát, a tervezés során felmerülő legjellemzőbb hibákat és a tervezés 5+1 lépését.

Kezdd az intelligens otthon kialakítását igényfelméréssel, amely segít abban, hogy a rendszert használók biztosan elégedettek legyenek otthonukkal! Ezután fogj alapos tervezésbe, így biztos lehetsz abban, hogy a megfelelő eszközöket szerzed be! Ezt követően vásárold meg a szükséges berendezéseket! Fontos, hogy végezz alapos piackutatást a legjobb ár-érték arányú eszközök megtalálásához és ne tartózkodj a nemzetközi beszállítóktól sem! Végül pedig telepítsd a megvásárolt eszközöket és kösd őket össze! Ahhoz, hogy okosotthon rendszered tökéletes legyen, törekedj a folytonos optimalizálásra! Figyeld meg saját és lakótársaid életvitelét, visszatérő szokásait és keresd azokat az épületautomatizálási lehetőségeket, amelyekkel még teljesebbé tehető rendszered.