Hogyan válassz építőanyagot?

Nem mindegy milyen építőanyagot választunk az építkezéshez. A döntés során a minőség és az ár-érték arány a legfontosabb szempontok.

Az építőipar talán legfontosabb elemei maguk az építőanyagok, nélkülük ugyanis egyetlen építkezés sem tudna megvalósulni. Éppen ezért fáj mindenkinek a hónapok óta tartó drágulás! Az építőanyagok ára egyre magasabb, ezért a spórolás jegyében kecsegtető lehet az olcsóbb építőanyagok felé fordulni. Az olcsóbb építőanyagok, viszont gyakran minőségben nem érik fel a drágább társaikat.

Sajnos sok ember nem tud minden anyagot előre megvásárolni, elkerülve ezzel a következő hónapok további — infláció okozta — drágulását. Nincs azonban minden veszve, hiszen nem csak magán a beszerzésen lehet sokat spórolni, de a különböző építőanyagok tulajdonságain, valamint a szállításukhoz és beépítésükhöz szükséges technológiák és eszközök hatékony kihasználásán is!

Hogyan érdemes építőanyagot választani?

A megfelelő építőanyagok kiválasztása

Amennyiben a termékek beszerzési árán nem tudunk spórolni, célszerű hosszabb távú gondolkodásra váltanunk. Minden egyes megvásárolt elemnek, terméknek és szolgáltatásnak kétféle árcímkéje van — egy mindenki által jól ismert, és egy rejtett.

  • Az előbbi az, amiről a bevezetőben is beszéltünk: a beszerzési ár, tehát maga az árcímke, amit a termékeken látunk.
  • A másik viszont nem ennyire nyilvánvaló: a fenntartási költség csak jóval később, apró részletekben, már-már észrevétlenül lopódzik be az életünkbe — például a rezsiszámlán keresztül.

Ahhoz ugyanis, hogy a termékek, valamint a belőlük épített ingatlan, csarnok vagy kert jó befektetés legyen, lejjebb kell vinniük az olyan mindennapi költségeinket, mint például a fűtés, a légkondicionálás vagy a felújítás. Egy porotherm tégla, egy térkő fűtés vagy egy vakondháló például mind-mind olyan befektetések, amelyek bár elsőre nem tűnnek komoly megtakarításnak, idővel azonban százezreket, milliókat képesek megspórolni számunkra azzal, hogy nem engedik a kert feltúrását, a burkolat szétcsúszását vagy a meleg és hideg levegő elszökését.

Mindez csak és kizárólag olyan minőségi termékekkel tud megvalósulni, amelyek megfelelő védelmet képesek nyújtani a természeti hatások ellen — például megfelelő hőszigetelést.

Az árdrágulás ellen jó ellenszer lehet továbbá a gyors építkezés is, de ebben az esetben nagyon fontos, hogy ne áldozzuk fel a minőséget a mennyiség oltárán. Ma már léteznek olyan egyszerű, gyorsan használható anyagok, amelyek a rapid használat mellett minőségben sem maradnak alul hagyományosabb társaiktól, gondoljunk csak például a szendvicspanelekre, az Ytong vagy a porotherm 30 N+F téglákra.

Építőanyagok mozgatása gépi erővel

Rengeteget spórolhatunk azon is, hogy a kiválasztott anyagokat miként hozatjuk a helyszínre, valamint hogyan tároljuk őket. Az építési terület sok esetben egy kész háborús övezet, ahol igen nagy hatékonyságra van szükség ahhoz, hogy pénzben, illetve időben se csússzunk el.

Ennek érdekében érdemes közvetlenül oda rakatni az építőanyagokat, ahol majd később használni fogjuk őket — de arra is törekednünk kell, hogy aminek a beépítésére csak később kerül sor, az ne legyen útban.

Az anyagok mozgatásához ma már kézi-, illetve gépi munkaerő is igénybe vehető.

Gumikerekes kotrógép
Fotó: Pilis Logistic

Míg régen a munkagépek főleg a nagyobb építési területeken tevékenykedtek, mára ez teljesen megváltozott, hiszen a munkaerőhiánynak, a technológia fejlődésnek és a széles körű hozzáférhetőségnek hála a kézi munkaerő sok esetben drágábbra jön ki manapság, mint a gépi segítség. A munkagép bérlés ne legyen ördögtől való ötlet számodra, főleg akkor nem, ha a hatékonyság fontos számodra.

Amennyiben megtehetjük — és a terület mérete is megengedi —, érdemes lehet a gépi munkaerőt választani, hiszen árban nem sokkal kerül többe, mégis az emberi erő akár többszázszorosát is képes lehet megmozdítani.

Az építőanyag kiválasztásakor tehát a lényeg az, hogy az egyes termékeken ne csak a vásárlás időzítésével és lealkudásával próbáljunk spórolni, hanem a fenntartási költségek alacsonyan tartásával is: hatékony logisztikával, előre tervezéssel, hosszú távú gondolkodással és a minőség folyamatos keresésével és megtalálásával.