A tavaszi asztaldísz alapja mindig valami világos: egy natúr fa tálca, egy egyszerű kerámia tál vagy egy vászon terítő. Ezekre jól mutatnak az első friss zöldek. Egy pár rügyező ág – nyír, gyümölcsfa, fűz – egészen sokat ad a látványnak. Nem kell hozzá nagy csokor, néha két-három hajtás is élőbb, mint bármilyen virág.

A tavaszi natúr anyagok közül az üveg különösen fontos. Egy letisztult üvegváza vagy egy régi befőttesüveg vízzel töltve tökéletes alap a friss ágakhoz. A vízben úszó apró virágszirmok – cseresznye, körte, mandula – még könnyedebbé teszik az asztalt. A tálcára kerülhet néhány kavics vagy egy kisebb faág, amelyet a kertben vagy séta közben találtunk.
A textíliák közül a len és a pamut világos árnyalatai működnek tavasszal a legjobban. Egy natúr alátét és egy zsineggel átkötött üveg egyszerű, mégis látványos párost alkot. A tavasz dísze attól szép, hogy „friss levegő” érzetet kelt. Egy apró, zöld mohacsomó vagy egy új levél megjelenése már elég ahhoz, hogy a dekoráció működjön. A tavaszi asztaldísz a természet ébredését hozza be: zsenge zöldet, világos textilt és könnyed elemeket.