Szerencsére egyre többen figyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak és egyre elterjedtebbek azok a diéták, amelyek nemcsak az egészségünknek tesznek jót, de a fenntarthatóságot is előtérbe helyezik.
Vásároljunk helyi termelőktől és fenntartható gazdaságból származó alapanyagokat, hogy a lehető leginkább csökkenthessük az ökológiai lábnyomunkat. Ha szeretnénk igazán ízletes ételeket fogyasztani és az ételrendelés mellett döntünk, akkor feltétlenül látogassunk el az Egészségpajzs ételkiszállító cég oldalára, ahol nemcsak ízletes, de egészséges fogásokat is találunk.
Milyen tippeket érdemes tehát követni, ha az egészséges táplálkozást tűzzük ki célul?
- Ne feledjük a változatosságot
A változatos étrend azért fontos, mert így minden tápanyagot be tudunk vinni a szervezetünkbe, amire csak szükségünk lehet. Válasszuk meg úgy a havi menüt, hogy ne tartalmazzon túl sok ismétlődő receptet. Ha már unjuk mindig ugyanazokat főzni vagy rendelni, próbáljunk ki új ízeket.
- Zsírszegény táplálkozás
Tegyünk olyan ételeket az asztalra, amelyek zsírszegények. A túlzottan zsíros ételek megterhelik az emésztőrendszerünket és a túlzott fogyasztásuk elhízáshoz és szívbetegségekhez is vezethet.
Ha sütünk vagy főzünk, akkor használjunk olívaolajat, mert az amellett, hogy igen jót tesz a szív- és érrendszerünknek, nagyon ízletes is. Amit csak lehet, ne süssünk vagy főzzünk, inkább csak pároljunk, hogy így minél több vitaminhoz juthassunk hozzá természetes módon.
- Ne együnk túl sok édességet
Az édességek túlzott fogyasztása nemcsak a fogainkra ártalmas, de könnyen cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Ne együnk minden nap csokoládét vagy egyéb édességet, próbáljuk meg heti egy-két alkalomra leredukálni ezeknek az evését.
A cukorral is csínján bánjunk, amit lehet, ne cukrozzunk meg túlzottan. A cukor helyett használhatunk mézet vagy természetes édesítőszert is.
- A gyümölcsök előnye
Lehetőség szerint együnk minél több gyümölcsöt, mert számtalan vitamin természetes forrásai. Ráadásul gyümölcsből nagyon ízletes fogások készíthetőek gyorsan és könnyedén. Nyáron egy lehűtött gyümölcsleves nagyon finom tud lenni, de a nyers gyümölcsök fogyasztását is helyezzük előtérbe.
- Ásványi anyagok a gabonákban
Köretként vigyünk be minél több gabonafélét az étrendünkbe, mivel ezek sokkal egészségesebbek, mint például a burgonya vagy a tészta. A rizs, a köles vagy éppen a zab rendkívül vitamindús, ráadásul könnyebben emészthető a szervezetünk számára. Laktatóak, könnyen eltelítenek, de nem okoznak zavaró teltségérzetet.
- Együnk többször kevesebbet
Végül az egyik legfontosabb tanács: együnk egy nap többször, kisebb mennyiséget. A napi 4-5 étkezés ideális egy felnőtt ember számára, de soha ne együk tele magunkat. Amikor azt érezzük, hogy bírnánk még enni, akkor álljunk meg, és hagyjunk időt az emésztésünknek. Így sokkal kellemesebben fogjuk érezni magunkat, ráadásul ezzel például a gyomorsav túltermelődése okozta problémák is drasztikusan csökkenthetőek.