Hány lumen kell egy szobába?

Talán még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor a boltok polcain 40 wattos izzók, 60 wattos izzók vagy éppen 100 wattos izzók sorakoztak. Minél erősebb fényt szerettünk volna, annál több wattos izzót kellett választani. Igen ám, de a hagyományos izzók kora lejárt. Ma már wattok helyett lumenek alapján kell dönteni. Lumen, watt, lux? Honnan tudod, […]

Talán még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor a boltok polcain 40 wattos izzók, 60 wattos izzók vagy éppen 100 wattos izzók sorakoztak. Minél erősebb fényt szerettünk volna, annál több wattos izzót kellett választani. Igen ám, de a hagyományos izzók kora lejárt. Ma már wattok helyett lumenek alapján kell dönteni. Lumen, watt, lux? Honnan tudod, hogy hány lumen kell egy szobába? Ebben a cikkben megmutatjuk hogyan tudod kiszámolni egy adott helyiségre szükséges lumen mennyiségét. 

A lumen jelentése

Amikor tervezzük az otthonunk világítását, akkor rengeteg bizonytalansági faktor kerül elő:

  • Hova kerüljenek a lámpák?
  • Milyen típusú világítást válassz?
  • Elegendő lesz-e a fény?

A lumen fogalmának megismerésével a fényerősséggel kapcsolatos aggodalmaidat tudod félretenni. A lumen (röviden lm) ugyanis nem más, mint egy fényforrás által kibocsátott fény mennyiségének mértékegysége. Szokás fényáramnak vagy fényerőnek is nevezni. Ami viszont nagyon fontos, hogy nem szabad összetéveszteni a watt-tal. A watt a fényforrás fogyasztásához, a teljesítményéhez kapcsolódó fogalom.

Edison égősor
Forrás: Freepik

Lumen watt átváltás

Nemrég még csupán a fényforrások teljesítménye, a watt alapján lehetett fényforrást választani. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már ehhez a watt helyett a lument használjuk.

Minden fényforrásnak, így a hagyományos izzóknak is van lumen értéke, amivel lehet jellemezni az adott fényforrás erősségét. A technológia fejlődése annyi változást hozott, hogy az újabb típusú mesterséges fényforrások, mint a halogén izzók, a kompakt fénycsövek és leginkább a LED világítások ugyanazt a lument, azaz fényáramot kisebb teljesítmény mellett érik el. Miért is választana valaki egy többet fogyasztó fényforrást, ha egyébként ugyanazt a fényerősséget egy alacsonyabb teljesítményű fényforrással ki lehet váltani? Ezért került tehát a képbe a fényerősséget számszerűsítő lumen.

A fiatalok már a lumenek világába születnek, de akik néhány éve még a hagyományos 60 wattos izzókat vásárolták, azoknak meg kell tanulniuk a watt lumen átváltást. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget. Az alábbi lumen watt táblázat alapján pontosan kiderül, hogy miként valósul meg a lumen watt átváltás. Olyan ez, mint egy watt lumen kalkulátor.

Lumen watt átváltás
Forrás: Alámpa

Mit lehet leolvasni a watt lumen táblázatból? Vegyünk egy példát! Legyen az a kérdés, hogy 400 lumen hány watt. A táblázatban a 400 lumenhez leginkább a 450+ lumen oszlop felel meg, így most csak ezt az egy oszlopot nézzük. Innentől viszont bajban vagyunk, mert nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy 400 lumen hány watt. Ugyanis jó válasz lehet a 40W, a 28W, a 9W vagy éppen a 6W. A fényforrástól függ, hogy melyik a helyes válasz. Ha az előbbi kérdést úgy tesszük fel, hogy 400 lumen hány wattos LED fényforrással érhető el, akkor 6W lesz a helyes válasz.

A fenti példából is körvonalazódik miért is olyan fontos, hogy mind a lumen fogalma, mind a watt fogalma világos legyen számodra. A korábbi tapasztalatok alapján ugyan tudjuk, hogy egy szoba jó megvilágításához legalább 60 wattos izzók kellenek. De a táblázatból jól látszik, hogy a mai korszerű fényforrások mellett ma már sokkal takarékosabban is el lehet érni ugyanazt a hatást. És ezért fontos a lumen megismerése, hiszen ez az a mértékegységünk, amivel jól össze lehet mérni különböző fogyasztási értékkel rendelkező fényforrásokat.

A lumen watt táblázat nagyon jól mutatja miért olyan népszerűek manapság a LED fényforrások. Ugyanazt a lument sokkal alacsonyabb teljesítmény mellett, azaz sokkal kisebb fogyasztással el lehet velük érni. Miért vennél 60 wattos hagyományos izzót, ha ugyanazt a kb. 800 lumen fényáramot egy 10 wattos LED világítással is el tudod érni?

Most, hogy már tudod mi a lumen és a watt közötti különbség, jöhet egy újabb fogalom. A lumen bár nagyon jól használható arra, hogy a fényáramot jellemezzük, de a lumen nem ad választ arra a kérdésre, hogy hány lumen kell egy szobába? Ahhoz, hogy erre a kérdésre is tudd a választ egy újabb fogalommal kell megismerkedni. Ez lesz a lux, ami nem más, mint a megvilágítás mértékegysége.

A lux jelentése

A lux a megvilágítás mértékegysége, azaz az adott területre eső fényáram (lumen) mértékegysége. Rövidítve: lx. Egy lux az a megvilágítás, amelyet 1 lumen fényáram, 1 négyzetméteren létrehoz.

Képletben kifejezve így néz ki a lumen és lux közötti összefüggés: 

Lux lumen számítás

Remélhetőleg ebből már látszik, hogy a lumen és a lux két teljesen külön fogalom. Hétköznapi nyelvre lefordítva:

  • A lumen azt mutatja meg, hogy egy adott fényforrás mennyire erősen világít. A megvilágítandó területtől teljesen független mértékegység.
  • A lux azt mutatja meg, hogy egy adott terület mennyire van megvilágítva. 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ez hogyan segít megválaszolni a hány lumen kell egy szobába kérdést. A lux abban segít, hogy ugyan nem kőbe vésett szabályként, de luxban meg lehet határozni az egyes helyiségekhez szükséges megvilágítást. Ez az a bizonyos hány lux szükséges egy helyiségben kérdés, amire a következő bekezdésben kapsz választ.

Nappali helyiség megvilágítása
Forrás: Behance

A helyiségek megvilágítása

Egy háztartásban nagyjából 100lx és 500lx közötti megvilágításra van szükség. Abszolút helyiségfüggő, hogy ezen a 100-500lx skálán az adott térben mennyi luxra van szükség. És persze önmagában nem a helyiség az, ami dönt, hanem a helyiségben végzett tevékenység. Pihenéshez, alváshoz értelemszerűen nincs szükség erős megvilágításra, de az íróasztalnál, a konyhai munkapulton már annál fontosabb, hogy jól láss. 

Ezeket a tevékenységeket figyelembe véve összeszedtük, hogy mennyi megvilágítás szükséges az egyes helyiségekhez:

Nappali100-150lx
Étkező120-150lx
Konyha200-250lx
Konyhapult300-400lx
Fürdő150-200lx
Fürdőszobai tükör környéke300-400lx
WC100-150lx
Gyerekszoba200-250lx
Dolgozószoba300-400lx
Hálószoba100lx
Közlekedő100-120lx
Előszoba100-120lx

Ahogy látod, akár helységen belül is más megvilágításra lehet szükség. Így például a konyha általános megvilágítása kb. 200-250lx, de a konyhai munkapulton végzett tevékenységhez ez nem elegendő. Oda legalább 300-400 lux megvilágításra van szükség. 

Ugyanígy a fürdőszoba is speciális helyiség megvilágítási szempontból. A fürdőben alapvetően elegendő 150-200lx az általános megvilágításhoz, de sminkeléshez vagy borotválkozáshoz ennél több fényre van szükség. A fürdőszobai tükör megvilágításánál 300-400 lux is szükséges.

Ezek a lux értékek irányadóak, de nem kötelező érvényűek. Ez mit jelent? Csupán azt, hogy ha te szereted a jól megvilágított tereket, akkor el lehet ezektől térni. Viszont ezek a lux értékek nagyon jó támpontot jelentenek a tervezéshez.

Hány lumen kell egy szobába?

Most, hogy már tisztában vagy olyan fontos fogalmakkal, mint lumen, watt, lux következhet a konkrét tervezés, amikor kiderül hány lumen szükséges egy szobában.

Készítettünk egy kalkulátort, ami néhány alapadat megadása után pillanatok alatt automatikusan kiszámolja a szükséges lumen mennyiségét:

Lépésről lépésre így néz ki a számítás:

  1. Indulásként csupán két adatra lesz szükséged: 
  • a helyiség alapterületére
  • a helyiség megvilágításához szükséges lux mennyiségre (lásd fenti táblázat).
  1. A következő lépésként egy kis matek jön. Elő kell venni a lumen lux közötti összefüggés képletét:
Lux lumen számítás

Tudjuk a lux értéket, ismerjük az alapterületet, vagyis egyedül a lument kell kiszámolni, amit a képlet segítségével pillanatok alatt meg is tudunk tenni. Fogjuk a lux értéket és beszorozzuk a négyzetméterrel.

  1. Most, hogy megvan a lumen értéke, már tudjuk, hogy az adott helyiségbe ennyi lument kell betervezni. Itt pedig elő lehet venni a korábban már bemutatott lumen watt táblázatot. Az egyszerűség kedvéért újra bemásolom:
Lumen watt átváltás
Forrás: Alámpa

Annyi fényforrást kell tervezni, amelyek összesített lumen értéke eléri a helyiséghez szükséges lument.

Egy konkrét példán vezessük végig ezt a számítást. Adott egy 20 négyzetméteres nappali. A lux táblázat alapján a nappali megvilágításához 100-150 luxra van szükség. Számoljunk most 150 luxszal. 20nm x 150lx = 3000 lm, azaz a nappali megvilágításához szumma 3000 lumen erősségű fényforrásokat kell választani. Az energiatakarékosság miatt LED lámpával kalkulálunk. Ahhoz, hogy ez a 3000 lumen meglegyen vagy 2 db 18W-os LED égőre van szükség, vagy mondjuk 3 12 W-os LED égőre. Ezzel kb 3200-3300 lumen lesz a szumma lumen érték a nappaliban. 

Talán elsőre túl macerásnak tűnik egyetlen helyiségnél ennyi számítást végezni, de ezzel számos tervezési hibát ki lehet küszöbölni. Például ha egy szobába csak egy izzós lámpát veszel, akkor előfordulhat, hogy ezzel az egyetlen izzóval nem tudsz olyan megvilágítást elérni, amire egyébként szükség van. Ha előtte elvégezted volna a számításokat, akkor még vásárlás előtt kiderül, hogy legalább 2-3 izzós lámpatestre lesz szükség. 

Ezután nem maradt más hátra, mint kiválasztani a megfelelő színhőmérsékletet. Ahogy a megvilágítás mértéke, úgy a fény színhőmérséklete sem mindegy. Míg munkavégzéshez inkább a hideg fehér fény, addig pihenéshez inkább a meleg fehér fény illik. A színhőmérséklet skáláról bővebben is írtunk. Ha világítástervezés előtt állsz mindenképpen olvasd el.