Milyen különleges bankkártyákkal találkozhatunk a nagyvilágban?

2024. június 11.

A kártyás fizetések száma az elmúlt pár évben nagymértékben megnövekedett. Ez részben köszönhető a pandémiás időszaknak, de a vásárlói igények szintén sokat változtak, valamint a technológia is rengeteget fejlődött. A készpénz elhagyása hatalmas előnyt jelent, amiért még a bolygónk is hálás lesz.

Egy kártya mind felett: mit tudnak az egyes bankkártyák?

Ahhoz, hogy tökéletesen tudjuk használni a sajátunkat, megfelelő infrastruktúrára, fizetős szolgáltatásra is szükség lesz. Ilyen lehet például a BizPay által kínált Worldline szolgáltatások, amelyek a kereskedőknek és a vásárlóknak egyaránt nagy segítséget jelentenek. Természetesen a bankkártyák sokszor nemcsak szimpla fizetési eszközként funkcionálnak, hanem plusz előnyöket is biztosítanak a felhasználók számára. Ezzel nagymértékben hozzájárulnak a globális pénzügyi rendszer diverzifikációjához. 

Az egyik első vizsgált kártya az Alipay, ami először egy kínai mobilfizetési platformnak indult, de már nemzetközi vizeken is megállja a helyét. A kártya lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyenlegüket vagy bankkártyájukat egyszerűen használják fizetésre. Több online és offline kereskedelmi ponton lehet a kártyával fizetni. A felhasználóbarát felülete és egyszerűsége miatt olyan népszerű. 

A Diners Club kártyát Frank X. McNamara hozta létre 1950-ben. Tulajdonképpen ez a bankkártya hordozható hitelként szolgál, a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy szállodákban és éttermekben fizessenek, majd azt később egy összegben rendezzék. Igazi úttörőnek számít a Diners Club kártya, ami további inspirációt nyújtott a későbbi kártyakibocsátóknak. A kártyatulajdonosok exkluzív előnyökhöz és kedvezményekhez is hozzájuthatnak, akár luxusszállodák különleges ajánlataihoz is.

Kína és az Egyesült Államok versenye

Kína gazdasági fejlődése során a China UnionPay (CUP) az ország legnagyobb bankkártya-kibocsátó vállalatává vált. Az egész világon elfogadják a CUP kártyákat. Aki Kínába utazik vagy kínai céggel, partnerrel üzletel, mindenképpen ajánlott egy beszerzése, mivel ott ez számít a legelterjedtebb bankkártyának.

Nem maradhat ki az egyik amerikai “klasszikus” sem, az American Express (Amex). Az elfogadottsága Magyarországon változó lehet, leginkább nagyobb városokban, luxusszektorban és turisztikai területeken, így nagyobb repülőtereken lehet vele fizetni. Az Amex kártya előnyei közé tartozik a vele járó presztízs, valamint kedvezmények, hisz a kártyatulajdonosok visszatérítéseket és utazási pontokat is kapnak.

Miért jó ez a kereskedőknek?

Ha egy bolt, étterem vagy szolgáltató úgy dönt, hogy a speciális kártyákat is elfogadja fizetési eszközként, akkor nagyobb ügyfélkörre tehet szert. Megnyithatja a kapuit a nemzetközi üzleti lehetőségek előtt is. Exkluzivitást és státuszt adhat, ami még a márka értékének növekedését is jelentheti.

Ajánló