Postaláda választási kisokos: fő szempontok és tudnivalók

Egy jó postaláda nemcsak esztétikus, hanem megfelel az elvárásoknak is és a levélküldemények biztonságban vannak benne.

Az ember nem mindennap választ postaládát. Ez egy hosszú távú döntés, ami sokáig meghatározza az otthon megjelenését. Legyen szó társasházról vagy egyéb lakásokról, irodákról. Érdemes ezért tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal és szem előtt tartani különböző szempontokat a postaláda kiválasztás során.

Mi alapján válasszunk postaládát?

Több szempontot is célszerű figyelembe venni. Fontos, hogy esztétikus látványt nyújtson, illetve alapvető célját is beteljesítse, a küldemények biztonságos megérkezését. El kell döntetni, hogy belülre vagy kívülre szeretnénk felhelyezni – legalábbis ahol mindkét típusú elhelyezésre van lehetőség.

Kültérre remek megoldás lehet a beépíthető postaláda, amelynek több fajtája is elérhető a piacon. Válogathatsz továbbá fekvő vagy álló, falon kívüli és falba épített, illetve festett-, rozsdamentes-, egyedi- és exkluzív levélszekrény között. 

A legfontosabb szempontok összességében a következők:

  • ár-érték arány
  • biztonság
  • élettartam
  • hasznosság
  • megjelenés.

A bel- és kültéri beépíthető postaládákat illetően továbbá számos szempont alapján választhatsz. A rozsdamentes anyagból készült levélszekrény mellett kapható egyéb extrákkal, például fűtőtest burkolattal vagy szórólaptartóval kiegészített garnitúra is. Érdemes tehát rászánni az időt és energiát, hogy ne csak véletlenszerűen válaszd ki, milyen levélszekrény legyen otthon.

Beépíthető keretes postaláda
Forrás: Levelszekreny.hu

A postaláda mérete és a vonatkozó jogszabályok

A legtöbben talán nem is sejtik, hogy postaládákkal még kormányrendelet is foglalkozik és jogszabály írja elő, hogy egy postaládának milyennek kell lennie. Lássuk milyen szabályok vonatkoznak a postaláda felszerelésére. Ehhez a 79/200. (IV.19.) Korm. rendelet nyújt részletes útmutatást. 

Akik nem szeretnének elveszni a jogszabályok sűrűjében, összegezve a legfontosabb tudnivalók: 

  • A postaládának alkalmasnak kell lennie rá, hogy a nyíláson keresztül a küldemények biztonságosan és sérülésmentesen elhelyezhetőek legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a postaláda nyílásának legalább 30×230 mm-nek kell lennie.
  • Biztosítani kell, hogy jogosulatlan személy ne férhessen hozzá a küldeményekhez!

Szerencsére a legtöbb esetben a levélszekrény-választás során nem szükséges aggódni a fentiek miatt. Nem kell tehát hosszú oldalakon keresztül tanulmányozni a szabályokat. A képlet e téren viszonylag egyszerű. A piacon ugyanis általában a szabályozásnak megfelelő postaládák kaphatóak. Érdemes azonban inkább nagyobb, mint kisebb méretű fiókokban gondolkodni. Ezzel ugyanis lehetővé teszed, hogy akár nagyobb küldemények is elhelyezhetőek legyenek.

A levélszekrény felszerelése szakember segítségével

A postaláda kiválasztása során tehát teljesíteni kell bizonyos lépéseket. Találd meg az ideális típust és figyelj a külső megjelenésre, illetve ellenőrizd, megfelelő-e a nyílás mérete. Ajánlott olyan szakemberekre bízni a levélszekrény kialakítását, akik a gyártás, a tervezés és a szerelés során egyaránt a segítségünkre lehetnek. 

A levelszekreny.hu számos típust kínál, a tervezéstől kezdve pedig az utolsó pontig segítséget nyújt a levélszekrény felszerelésében. Az egyedi rendelési lehetőség biztosítja, hogy az adott körülményekhez ideális levélszekrényt alakíts ki az otthonodban. Legyen szó szinte bármilyen típusú kivitelezésről vagy színválasztásról.