Milyen multivitamint válasszunk?

2023. november 15.

Ősszel mindig megnő a kereslet a vitaminok iránt, mivel a téli hónapokban jelentősen csökken a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása, így ebben az időszakban a multivitaminok jelenthetik az egyetlen komplex megoldást. 

Külön-külön is megvásárolhatjuk a szervezet számára az egészséges működéshez nélkülözhetetlen vitaminokat, azonban egyszerűbb és kényelmesebb megoldást jelent egy multivitamin tablettával letudni a dolgot. A szakemberek ajánlása alapján a gyártók nagy része ásványi anyagokkal és nyomelemekkel kombinálja ezeket, így növelve a hatékonyságukat. De vajon tényleg hatásosabbak a komplex készítmények? Cikkünk erre ad választ. 

A mikrotápanyagok szerepe

A szervezet számára szükséges makro- és mikrotápanyagokat kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel fedezhetjük, azonban ételeink ma már jóval kevesebb vitamint tartalmaznak, mint 100 évvel ezelőtt, így pótlásuk szükséges. A BodySelect multivitaminja tökéletes megoldást nyújtanak erre. 

A szerves vegyületek, a vitaminok és az ásványi anyagok energiát ugyan nem szolgáltatnak, de nélkülözhetetlenek a növekedéshez, a regenerációhoz, illetve a szervezet fertőzésekkel, betegségekkel szembeni ellenálló képességének megőrzéséhez, növeléséhez. Egyes állapotokban, életkorokban, betegségek, illetve fokozott fizikai aktivitás esetén megnövekedhet a szervezet tápanyagszükséglete, és a többlet fedezésére a mesterséges készítmények lehetnek segítségünkre. A szakemberek szerint azok a táplálékkiegészítők lehetnek hatásosak, amelyek a vitaminok mellett ásványi anyagokat is tartalmaznak.

A komplex készítmények hatékonysága

Szervezetünknek naponta csak kis mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, amelyet a változatos étrend általában biztosít, de esetenként – például terhesség és szoptatás idején, idős korban, vegetáriánus étrend vagy dohányzás mellett, ételallergia és felszívódási zavarok esetén – szükségünk lehet étrend-kiegészítőkre a vitamin- vagy ásványianyag-hiány elkerüléséhez. 

Egyes vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek fokozzák egymás hatását, így javasolt együtt szedni őket, például C- és D-vitaminok mellé kalciumot és magnéziumot, illetve vas mellé C-vitamint, mivel elősegíti annak felszívódását. Ugyanakkor a a cink rontja a réz hasznosulását, így egyidőben nem javasolt a bevételük. 

Ahogy az sem mindegy mit mivel, a sorrendre is ügyelni kell. A komplex készítmények az átlagos igényeknek megfelelő arányban tartalmazzák ezeket az anyagokat, így megkönnyítik az adagolást.

Hogyan javasolt szedni?

A szakemberek azt javasolják, hogy a vitaminkészítményeket kúraszerűen szedjük, ellenkező esetben kérjük ki a házi- vagy kezelőorvosunk véleményét. 

Jó néhány vitamin, ásványi anyag és nyomelem esetében bizonyítékokkal rendelkezünk arra vonatkozólag, hogy kombinációban előnyösebb a hatásuk, mint önmagukban, nemcsak a szinergista hatások miatt, hanem mert segítik a felszívódást, fokozzák a biohasznosulást.

Ajánló

Schnauzer, a legapróbb kiadásban

Schnauzer, a legapróbb kiadásban

Igazán sok kutyafajtát szoktak jellemezni egymásnak tökéletesen ellentmondó, már-már szélsőséges kifejezésekkel, de talán nincs, vagy legalábbis az...

bővebben