Mikor érdemes betonjavítót használni?

2023. november 20.

A beton egy széles körben ismert és előszeretettel használt építőanyag, amit sok mindenre fel lehet használni. Utakat, hidakat, járdákat, medencéket, támfalakat, családi és társasházakat is fel lehet építeni a használatával. 

Különböző hatások miatt – például terhelés, hőingadozás, fagy és olvadás, kémiai anyagok, stb. – azonban előfordulhat, hogy a beton megsérül. Ilyenkor repedések, lyukak és egyéb hibák keletkezhetnek a felületén.

Ha ezt tapasztaljuk, nincs okunk az aggodalomra, a MesterekFutára betonjavító habarcsainak egyikével ugyanis könnyen orvosolhatjuk a problémát. Mit érdemes tudni ezekről a termékekről? Milyen hibákat tudunk velük kijavítani? Hogyan kell használni őket? Íme, a válaszok!

Mire jó a betonjavító habarcs?

A termék neve némileg megtévesztő, ugyanis azt az érzetet kelti, mintha egy olyan adalékanyagról lenne szó, amit a még folyékony betonhoz adva feljavítja az állagát. Létezik ilyen termék is, de a betonjavító habarcs alatt nem ezt értjük. 

Ez arra való, hogy a már kész betonfelület sérüléseit, például a rajta keletkezett lyukakat, kisebb-nagyobb hibákat vagy egyenetlenségeket kijavítsuk. Egy dologra kell odafigyelnünk: a hibák ne legyenek 4 cm-nél mélyebbek. Azok esetében ugyanis már sokkal komolyabb javítási munkákra van szükség, sőt előfordulhat, hogy teljes betoncserét kell végrehajtani. 

Ha viszont még nem ennyire súlyos a helyzet, akkor a betonjavító habarcs használatával könnyen adhatunk egy új felső réteget a betonnak, ami szép sima és ellenálló lesz. 

Hogyan történik a betonjavító habarcs használata?

Mielőtt megvásárolnánk a terméket, először is fel kell mérnünk, hogy milyen hibákkal van dolgunk, illetve hogy azok milyen mértékűek. Nem mindegy, hogy vízszintes vagy függőleges felületen fogunk-e dolgozni, illetve az is számít, hogy kültéren vagy beltéren fogjuk-e használni a habarcsot. Ezek alapján tudjuk kiválasztani a megfelelő terméket.

Először is alaposan meg kell tisztítanunk a betonfelületet, semmi nem maradhat rajta, az olaj- és zsírfoltokat, valamint az egyéb szennyeződéseket is el kell távolítanunk, azok ugyanis negatívan befolyásolnák a habarcs tapadását.

Ezt követően jöhet a felület csiszolása, érdesítése, majd az ennek során keletkezett por precíz eltávolítása. A portalanítás után még mindig nem a betonjavító habarcs jön, ugyanis a tapadóhíd alkalmazására is szükség lesz a tökéletes végeredmény érdekében. Ez fogja garantálni, hogy a régi és az új betonfelület jól “működjön” együtt. A betonjavító habarcsot még a tapadóhíd megszáradása előtt kell bedolgozni.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy létezik olyan habarcs, aminek a felviteléhez nincs szükség tapadóhídra, ez esetben arra kell figyelni, hogy a betont átnedvesítsük a használata előtt.

Nincs más hátra, csak a vásárlás!

Ezek tehát a legfontosabb dolgok, amikkel tisztában kell lennünk, ha betonjavító habarcs használatát tervezzük. A lényeg, hogy kizárólag egy megbízható webshopban, magas minőséget képviselő termékek között nézelődjünk!

Ajánló

Schnauzer, a legapróbb kiadásban

Schnauzer, a legapróbb kiadásban

Igazán sok kutyafajtát szoktak jellemezni egymásnak tökéletesen ellentmondó, már-már szélsőséges kifejezésekkel, de talán nincs, vagy legalábbis az...

bővebben